Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ήπειρος

7 διαδρομές στην άκρη της Ελλάδας.

1. Αφετηρία τα Γιάννενα.
Μη βιαστείς να τα προσπεράσεις, είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας.
Ένας ανοιξιάτικος περίπατος νωρίς το πρωί (πριν ξεκινήσουν να καταφθάνουν τα πούλμαν με τους τουρίστες) στο ρομαντικό Ιτς Καλέ, την εσωτερική Ακρόπολη του Κάστρου, με θέα τη λίμνη.

2. Ίσως ο λόγος που έφτασες ως εδώ είναι τα διάσημα Ζαγοροχώρια. Σίγουρα θα επισκεφθείς την Αρίστη, το Μεγάλο και Μικρό Πάπιγκο, το Μονοδένδρι. Όμως το Δίλοφο, το Δίκορφο, το Καπέσοβο και το Διπόταμο είναι κάποια από τα λιγότερο γνωστά, αλλά πιο
 αυθεντικά και καλοδιατηρημένα χωριά, που αναδύουν μια αίσθηση περασμένων αιώνων.

3. Στα Ζαχαροχώρια τοπ προορισμός είναι η Χαράρδα του Βίκου. Αν δεν αντέχεις να κάνεις το πέρασμα της χαράδρας (πεζοπορία 11 χλμ., 5 ώρες), ξεκίνα από το χωριό Βίκος, κατηφόρισε ως τις πηγές του Βοϊδομάτη και περπάτησε για λίγο στο φαράγγι. Διαφορετικά, διάλεξε ένα από τα view points: Η πιο εντυπωσιακή θέα είναι από τη θέση Μπελόη, στο Βραδέτο (εύκολη πεζοπορία 35 λεπτών).

4. Να δεις οπωσδήποτε την έκθεση φωτογραφίας της Beatrice Hamblett με θέμα "Ο Άρτος ο Επιούσιος, φωτογραφίες από τη ζωή στην Ήπειρο", που απεικονίζει εργάτες της υπαίθρου που συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται με πατροπαράδοτους τρόπους, ενώ σιγά σιγά ασπάζονται τον 21ο αιώνα. Η Beatrice Hamblett εκθέτει στην Ουάσιγκτον και στην Ελλάδα. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 8 Μαΐου στο ξενοδοχείο Aristi Mountain Resort.

5. Μια από τις πιο όμορφες και λιγότερο τουριστικές διαδρομές είναι Τσεπέλοβο - Σκαμνέλι - Γυφτόκαμπος - Λέσια - Βωβούσα. Ξεκινάς από το Τσεπέλοβο στο Κεντρικό Ζαγόρι και καταλήγεις στον Αώο ποταμό, μέσα από απομονωμένα χωριά και πυκνά δάση.

6. Θα περάσεις σίγουρα από το Μέτσοβο. Θα επισκεφθείς την Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα με τη θαυμάσια μόνιμη συλλογή των 250 αντιπροσωπευτικών έργων των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτικών και γλυπτών του 19ου και 20ου αιώνα (Λύτρα, Βολανάκη, Γύζη, Μόραλη, Παρθένη, Μαλέα, Τέτση κ.α). Το αναστηλωμένο Αρχοντικό Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα με το Μουσείο λαογραφικής Τέχνης. Και βέβαια, θα μείνεις στο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ που από την Πρωτομαγιά και για όλο τον Μάιο θα προσφέρει το δίκλινο δωμάτιο με παραδοσιακό πρωινό στην τιμή των 100 ευρώ (τα δίχωρα δωμάτια 150 ευρώ)

7. Ένα ακόμα μαγικό ταξίδι;
Οι Καλαρύτες, ένα συγκλονιστικό πέτρινο χωριό κρυμμένο στα Τζουμέρκα. Εδώ θα έρθεις αν αγαπάς την περιπέτεια και τα άγρια, παρθένα τοπία. Και βέβαια δεν θα παραλείψεις τη διαδρομή Σιράκο - Καλαρίτες, ένα μονοπάτι 4,5 χλμ που αρχίζει από την πλατεία του χωριού Σιράκο, κατεβαίνει στην κοίτη του ποταμού Καλαρίτικου, και στη συνέχεια ανηφορίζει στους Καλαρίτες.
Αthens voice

Δεν υπάρχουν σχόλια: