Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Οι επιπτώσεις της κατάρρευσης στην οικοδομή

Επιστροφή στη δεκαετία του '60

Η «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας ξέμεινε από... καύσιμα . Οι επενδύσεις σε κατοικίες από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί περισσότερο από 80% και βρίσκονται πλέον στα επίπεδα της δεκαετίας του '60. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του το realestatenews.gr, από το 2007 μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί κατακόρυφη πτώση της αγοράς κατοικίας με αποτέλεσμα οι κατασκευές νέων σπιτιών (επενδύσεις σε κατοικίες) να έχουν υποχωρήσει:

-Το 2007 8,6%

-Το 2008 29,1%

-Το 2009 21,7%

-Το 2010 18,6%.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή εξέλιξη για την ελληνική οικονομία καθώς οι επενδύσεις στην κατοικία επηρεάζουν την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή αλλά και τον όγκο πωλήσεων σε κλάδους κλειδιά του εμπορίου. Ενδεικτικό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι:

- ο αριθμός των ανέργων στο κλάδο των κατασκευών ξεπερνά τους 100.000,

-η παραγωγή τσιμέντου βρίσκεται στα επίπεδα της δεκαετίας του '60 ,

-ο όγκος των πωλήσεων των καταστημάτων επίπλων και ηλεκτρικών συσκευών μόνο σε ένα χρόνο κατέγραψε πτώση στα επίπεδα του 23% περίπου, καθώς οι δαπάνες των νοικοκυριών για τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν μειωθεί κατά τουλάχιστον 28%. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος κλάδος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πορεία της αγοράς κατοικίας (νέες και υφιστάμενες).

Η κρίση στην οικοδομή επηρεάζει και μία σειρά άλλων επιχειρήσεων που εξαρτώνται άμεσα από αυτή. Για παράδειγμα, τα τελευταία δύο χρόνια περίπου χίλιες οικοδομικές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους ενώ οι περισσότερες υπολειτουργούν. Επίσης, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μεσιτών που έχουν αποχωρήσει από τον κλάδο αν και φήμες λένε ότι περισσότερες από 400 σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν αναστείλει την δραστηριότητα τους.

Από την άλλη πλευρά και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές αφού πέρα από τον μειωμένο ΦΠΑ –λόγω της μείωσης των πωλήσεων οικοδομικών υλικών, ειδών εξοπλισμού κ.α.- υπάρχει και το θέμα των εισπράξεων των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και του φόρου εισοδήματος τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τους επαγγελματίες που απασχολούνται στον κλάδο της οικοδομής. Ο πλέον ασφαλής δείκτης για να καταγραφούν οι εξελίξεις αυτές είναι οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται οι οποίες το 2009 ήταν μειωμένες 26,5% σε σύγκριση με το 2008 , ενώ το 2010 ο αντίστοιχος ρυθμός πτώσης ήταν 23,7% . Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2011 (στοιχεία διμήνου) η μείωση των οικοδομικών αδειών προσεγγίζει το 60% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν αριθμό αδειών και όχι όγκο και εμβαδόν, που δίνουν μία πιο ρεαλιστική εικόνα για την ένταση της κρίσης. Αν η αξιολόγηση γίνει με βάση τα δύο αυτά στοιχεία τότε οι επιπτώσεις είναι σημαντικά μεγαλύτερες.
...

Δεν υπάρχουν σχόλια: