Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Γερμανοί "ξανάρχονται" για τον έλεγχο του Δημοσίου

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε δεκτό το αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου για συγκρότηση ομάδας συνεργασίας, με τη συμμετοχή Γερμανών τεχνοκρατών, που θα παρακολουθεί θέματα όπως η φορολογία, το κτηματολόγιο, η τοπική αυτοδιοίκηση, η ενέργεια κ.ά.


Η ιδέα της διακρατικής συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο έπεσε στο δείπνο που είχε με την κυρία Μέρκελ ο πρωθυπουργός την Τρίτη στο Βερολίνο και φυσικά έγινε ασμένως αποδεκτή από τον κ. Παπανδρέου.

Άλλωστε οι Γερμανοί συνδαιτυμόνες επέμειναν πολύ στην ιδέα αυτή, που τους δίδει τη δυνατότητα να παρακολουθούν κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας και φυσικά να διευκολύνουν γερμανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ανακοινώνοντας τη δημιουργία αυτής της ομάδας και ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας κ. Ηλ. Μόσιαλο να συντονίσει την προσπάθεια με τους αρμόδιους υπουργούς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου "θεώρησα αναγκαίο, όπως και η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, να ενισχύσουμε σε πολλούς τομείς τη διμερή μας συνεργασία με τη Γερμανία" και ανέφερε ότι συνεργασία θα μπορούσε να υπάρξει στους τομείς της ενέργειας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα "Ήλιος" το κτηματολόγιο, η φορολογία, η πυρόσβεση, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία αποκεντρωμένων θεσμών.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε το γερμανικό μοντέλο, γιατί έχει τις ιδιαιτερότητες του, αλλά ότι πρέπει να δούμε κι άλλα πρότυπα όπως είναι η Ιταλία και η Αυστρία" διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: