Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

"Έτσι έγινε η ληστεία του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ" - ο 23χρονος σπάει τη σιωπή του

Από τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες, τα μετάλλια και την εθνική ομάδα, πίσω από τα κάγκελα των φυλακών. Αυτή είναι η διαδρομή του Νίκου Κυρανάκου, του υπαλλήλου της τράπεζας που κατηγορείται ότι συμμετείχε στην κινηματογραφική ληστεία στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με λεία ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.
Μέσα από τις φυλακές ο 23χρονος πρωταθλητής σπάει τη σιωπή του και μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» για όλους και για όλα.

Οι γονείς του έκαναν το παν για να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Από μικρή ηλικία ο Νίκος Κυρανάκος, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος ως άμεσος συνεργός στο μεγάλο κόλπο που έγινε στο υποκατάστημα της τράπεζας, στον διεθνή αερολιμένα στα Σπάτα, είχε μεγάλη έφεση στον αθλητισμό. Μόλις σε ηλικία δεκαπέντε ετών κατάφερε να στεφθεί πανελληνιονίκης έχοντας ως επίσημο χορηγό την τράπεζα που κατηγορείται ότι συμμετείχε στη ληστεία της, ενώ το ταλέντο του γρήγορα τον έφερε στις τάξεις της Εθνικής Ομάδας Ιστιοπλοΐας.

Εκτός από τον αθλητισμό όμως, απέκτησε και πολλά εφόδια που θα τον βοηθούσαν να έχει μια καλή, επαγγελματική σταδιοδρομία. Φοίτησε σε πολύ γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, είναι άριστος γνώστης τριών γλωσσών, ενώ ακόμα και τώρα σπούδαζε σε ένα από τα πιο φημισμένα κολέγια της Αθήνας. Οι γονείς του, όταν έμαθαν ότι συνελήφθη από τις διωκτικές αρχές ως ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχαν και οργάνωσαν τη ληστεία στο υποκατάστημα της τράπεζας, έπεσαν από τα σύννεφα.

Ο ίδιος μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τα όσα διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της 2ας Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο, αναφέρεται στη σχέση του με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, αλλά και στη διαδρομή των χρημάτων μετά την αρπαγή τους από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας.

«Κατηγορούμμαι για άμεση συνέργεια. Οτι δηλαδή άνοιξα τα χρηματοκιβώτια, έβαλα τον ληστή στο κατάστημα, τον βοήθησα να μπει στο δωμάτιο των χρηματοκιβωτίων, έβαλα τα λεφτά στις τσάντες κ.ο.κ.» λέει ο Νίκος Κυρανάκος.

Στη συνέχεια της συζήτησής μας, ο 23χρονος που υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ως καταδρομέας δίνει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση: «Το χρονικό της ημέρας της ληστείας, όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στο CD που υπάρχει στη δικογραφία, είναι το εξής: ήρθε αυτός που έκανε τη ληστεία, έδειξε ένα καρτελάκι με το όνομα ΧΡΗΣΤΟΥ και δήλωσε ότι είναι ο τεχνικός που ήρθε για κάτι εργασίες στην τράπεζα. Εγώ ρώτησα τη διευθύντρια που έκανε χρέη εκείνη την ημέρα και μου είπε να περάσει».

Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι έπεσε και θύμα βίας από τον 30χρονο ληστή. « Οσον αφορά την είσοδο του προσώπου που έκανε τη ληστεία στο δωμάτιο των χρηματοκιβωτίων, δεν τον έβαλα εγώ. Η πόρτα ήταν ξύλινη, απλή, ήταν ανοιχτή και δεν είχε κλειδί. Από το CD φαίνεται η βία που ασκήθηκε εις βάρος μου. Δεν είναι αλήθεια ότι είμαι ο εγκέφαλος της ληστείας. Σημαντικό στοιχείο πιστεύω ότι είναι το CD από την κάμερα της τράπεζας, που η κυρία ανακρίτρια δεν το είχε δει μέχρι την ημέρα που ανακριθήκαμε».

Οσον αφορά τώρα στους υπόλοιπους κατηγορουμένους, οι οποίοι σύμφωνα με τη δικογραφία συμμετείχαν στη ληστεία του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ, ο Νίκος Κυρανάκος αναφέρει: «Δεν είχα καμία συνεργασία με κανέναν. Με αυτόν που αφέθηκε ελεύθερος δουλεύαμε μαζί σε νυχτερινό κέντρο για έξι μήνες και τον ήξερα. Τον Αλβανό που έκανε τη ληστεία τον είχα δει δύο φορές. Επιπλέον, είναι σαφές ότι σε εμένα δεν βρέθηκε κανένα χρηματικό ποσό. Τα λεφτά που υποτίθεται ότι ήταν για εμένα τα παρέλαβε αυτός που αφέθηκε ελεύθερος. Το παραδέχεται ο ίδιος. Αυτός τα παρέδωσε σε άλλο πρόσωπο, γνωστό, δίνει τα στοιχεία του, αλλά ούτε η Αστυνομία ούτε η ανάκριση τον κάλεσαν έστω και σαν μάρτυρα. Αυτός έκρυψε τα λεφτά και φαίνεται από τη δικογραφία ότι εγώ δεν ήξερα καν την κρυψώνα. Οταν ο ηθικός αυτουργός τους οδήγησε εκεί όπου ήταν τα λεφτά, οι αστυνομικοί που τα μέτρησαν του είπαν ότι έλειπαν 156.000 ευρώ. Εγώ δεν ξέρω τι να πω».

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δραστών από τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, αυτές είχαν ξεκινήσει αρκετό χρονικό διάστημα πριν από ληστεία στην τράπεζας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι κάποια άτομα είχαν συστήσει συμμορία προκειμένου να χτυπήσουν τραπεζικά υποκαταστήματα. Από τις συνομιλίες που κατέγραψαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν να ξεδιαλύνουν το πέπλο μυστηρίου που κάλυπτε το colpo grosso του ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ. « Εγώ δεν είχα κανέναν ρόλο στη ληστεία. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αστυνομικοί, γιατί παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αυτών που οργάνωναν τη ληστεία. Επομένως, ήξεραν. Τώρα γιατί δεν τη σταμάτησαν αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω εγώ» λέει στην «Espresso της Κυριακής» ο Νίκος Κυρανάκος.

«Ο γιος μου ονειρευόταν να κάνει καριέρα στην τράπεζα»

Ως έναν ταλαντούχο ιστιοπλόο που λάτρευε τον αθλητισμό και ονειρευόταν να κάνει καριέρα στην τράπεζα που κατηγορείται ότι λήστεψε περιγράφει τον Νίκο Κυρανάκο η μητέρα του Ελένη Παπαδημητρίου.

Μιλώντας αποκλειστικά στην «Espresso της Κυριακής» δηλώνει πως έμαθε για τη σύλληψη του γιου της από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ότι αμέσως επιβιβάστηκε στο πρώτο αεροπλάνο για να βρεθεί κοντά του. «Πληροφορήθηκα τη σύλληψη του Νίκου από την τηλεόραση, καθώς τα τελευταία οκτώ χρόνια ζω μόνιμα στην Ολλανδία. Εκεί άκουσα ότι οι ληστές είχαν πιάσει όμηρο τον γιο μου» λέει η κυρία Παπαδημητρίου και συμπληρώνει: «Αμέσως πήρα τηλέφωνο τον πρώην σύζυγό μου και μου επιβεβαίωσε ότι ο Νίκος είχε συλληφθεί για τη ληστεία στην τράπεζα όπου εργάζεται. Χωρίς να χάσω χρόνο, πήρα το πρώτο αεροπλάνο και ήρθα στην Ελλάδα. Εδώ έμαθα ότι κλήθηκε από την Αστυνομία και προσήλθε οικειοθελώς στη ΓΑΔΑ για να αναγνωρίσει τον ληστή της τράπεζας. Οταν όμως πήγε εκεί, τον συλλάβανε, τον βάλανε στο κρατητήριο και τον ανακρίνανε για να του αποσπάσουν πληροφορίες, που όμως δεν γνώριζε. Ψάξανε το σπίτι του, κάνανε φύλλο και φτερό το αυτοκίνητό του αλλά δεν βρήκαν χρήματα. Μόνο τα πενήντα ευρώ που είχε στην τσέπη του».

Σύμφωνα με όσα δηλώνει η μητέρα του, ο 23χρονος κατηγορούμενος είχε πάθος με την ιστιοπλοΐα, ήταν μέλος της εθνικής ομάδας, ενώ είχε κερδίσει τίτλους και μετάλλια. «Ο Νίκος είναι ένα παιδί που αγαπάει πολύ τον αθλητισμό» λέει η ίδια και τονίζει: «Οταν ήταν μικρός, έκανε μαθήματα Tae Kwon Do, ενώ αργότερα, στην ηλικία των δέκα ετών, ασχολήθηκε με την ιστιοπλοΐα, στην οποία διέπρεψε όπως και η αδερφή του. Εχει κερδίσει πολλά μετάλλια και υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας. Το 2003 είχε βγει πανελληνιονίκης ιστιοπλοΐας στην κατηγορία Optimist σε αγώνες που είχαν διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη. Μάλιστα, ο επίσημος χορηγός του ήταν η τράπεζα που δούλευε, η οποία, όταν τελείωσε το σχολείο, τον προσέλαβε ως υπάλληλο. Αργότερα, υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις, όπως και ο πατέρας του. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, η τράπεζα τον επαναπροσέλαβε, ενώ ήταν και σπουδαστής σε γνωστό αγγλόφωνο κολέγιο και μιλάει άπταιστα αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά. Ονειρό του ήταν να εξελιχθεί και να κάνει μεγάλη καριέρα στην τράπεζα όπου εργαζόταν, οπότε είναι εντελώς παράλογο να συμμετείχε σε μια τέτοια ληστεία».

Αναφορικά με τη βραδινή του εργασία σε γνωστό νυχτερινό κλαμπ της Αθήνας, στο οποίο γνώρισε και κάποιους από τους συγκατηγορούμενούς του, η ίδια δηλώνει ότι ο 23χρονος ασχολιόταν με δημόσιες σχέσεις, επειδή ήταν κοινωνικός και είχε πολλές γνωριμίες. «Το παιδί μου έχει πάρα πολλές γνωριμίες. Γι' αυτόν τον λόγο το πρωί εργαζόταν στην τράπεζα και το βράδυ έκανε δημόσιες σχέσεις σε ένα κλαμπ. Εκεί έκλεινε τραπέζια και πληρωνόταν με ποσοστά. Προσωπικά πιστεύω ότι η νύχτα είναι κακός σύμβουλος, αφού γνωρίζεις κάθε καρυδιάς καρύδι. Ο Νίκος όμως δεν είναι… μπασμένος και δεν είναι παιδί της νύχτας. Δεν θα μπορούσε ποτέ να συμμετέχει, πόσω μάλλον να οργανώσει μια ληστεία και μάλιστα στην τράπεζα όπου εργάζεται. Δεν είχε λόγο να συμμετέχει σε μια τέτοια περιπέτεια και δεν θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο την καριέρα και το όνομα του πατέρα του αλλά και της οικογένειάς του».

Τι λέει ο δικηγόρος του

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 23χρονου Νίκου Κυρανάκου, ο Σταύρος Γεωργίου, δηλώνει ότι σύντομα θα λάμψει όλη η αλήθεια: «Η εντολή που έχω είναι να βοηθήσω να γίνει σωστή ανάκριση και να βγει όλη η αλήθεια. Και έτσι θα γίνει, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι».

Espressonews
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: