Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Σε τούνελ σκληρής λιτότητας μέχρι το 2020

Σε ένα μακρύ τούνελ σκληρής λιτότητας, με δεκαετή ορίζοντα, εισέρχεται πλέον η ελληνική οικονομία μετά την απόφαση για «κούρεμα» 50% του δημοσίου χρέους.

Το χρέος πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Οι προσαρμογές θα είναι άμεσες, εστιασμένες στη δημιουργία σε σταθερή βάση πρωτογενών πλεονασμάτων. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται αλλαγές στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και αναθεώρηση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2011-2015.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι το Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής το οποίο θα συνοδεύσει την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, θα βασιστεί στη μείωση του κράτους και των δαπανών του.

Αυτό, όπως αναφέρει το Έθνος, μεταφράζεται σε κατάργηση υπηρεσιών, κλείσιμο ΔΕΚΟ και άλλων δημόσιων φορέων που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την απόλυση εργαζομένων προκειμένου να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος, σε δραστική περικοπή των κοινωνικών παροχών και περαιτέρω περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, κάτι που συνεπάγεται νέο ψαλίδισμα των συντάξεων.

Ηδη η τρόικα έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των δαπανών ύψους 8 δισ. ευρώ για τη διετία 2013?2014, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Πιο αναλυτικά, με την υπογραφή της νέας συμφωνίας η ελληνική κυβέρνηση θα δεσμευτεί για την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, με βασικό μοχλό την κάθετη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον στο συγκεκριμένο διάστημα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, πρωταρχικός στόχος τίθεται η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, αρχής γενομένης από το 2012. Η τρόικα τα προσδιορίζει σε 3 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, σε 5,5 δισ. ευρώ το 2013 και τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εντός του 2014.

Μείωση κρατικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ


Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει μέσα από την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πως οι δαπάνες του κράτους θα πρέπει να περιοριστούν σημαντικά μέχρι το τέλος του 2020 κατά 20 δισ. ευρώ περίπου ώστε να διαμορφωθούν στο 33% του ΑΕΠ από 42,4% ή 93 δισ. ευρώ σήμερα.

Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα βασικά «εργαλεία» που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση είναι τρία. Πρώτον, το κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του κράτους, οι συνεπακόλουθες απολύσεις και η μείωση του μισθολογικού κόστους. Δεύτερον, η περιστολή των κοινωνικών παροχών, επιδομάτων και τρίτον η μείωση των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα επιφέρει περαιτέρω περικοπές στο ύψος των συντάξεων._

Δεν υπάρχουν σχόλια: