Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ: Κλειδώνει μεταξύ 50% και 60% το κούρεμα

"Κούρεμα" άνω του 50% και κάτω του 60% θα επιδιώξει για το ελληνικό χρέος η Γερμανίδα Καγκελάριος στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Υπολογίζει μείωση του χρέους στο 120%, που θα το καταστήσει βιώσιμο
Σύμφωνα με τα "Νέα", η κα Μέρκελ, σε ενημέρωση που έκανε χθες στους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως επιδίωξή της είναι κούρεμα του ελληνικού χρέους σε ποσοστό "άνω του 50% και κάτω από 60%".

Στην ενημέρωση αναφέρθηκε με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πράσινος, Γιούργκεν Τριτίν, σημειώνοντας πως η γερμανική Βουλή θα κληθεί τον Δεκέμβριο, να αποφασίσει για πρόσθετη βοήθεια στην Ελλάδα.

"Ζητούμενο είναι να εγκριθεί την Τετάρτη ένα συνολικό πακέτο", είπε χθες ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ. Μέρος αυτού του συνολικού πακέτου θα είναι και το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Στόχος είναι να βρεθεί "βιώσιμη μακροπρόθεσμα λύση, η οποία θα είναι αποδεκτή από τις αγορές", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κοτχάους.

Με βάση τους υπολογισμούς της Καγκελαρίας, διαγραφή του ελληνικού χρέους κατά 50% θα περιορίσει το συνολικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ, προκειμένου να είναι διαχειρίσιμο για να συνεχιστεί η αποκλιμάκωσή του.

Ενίσχυση του EFSF στο 1 τρισ. ευρώ

Στην ενημέρωση, η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη, στο σχέδιο για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) στο 1 τρισ. ευρώ με "μόχλευση".

Για τη "μόχλευση" του ευρωπαϊκού ταμείου EFSF, υπό συζήτηση είναι δύο μοντέλα, που θα πολλαπλασιάσουν στο ένα τρισεκατομμύριο την αποτελεσματικότητα των 440 δισ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του. Το πρώτο μοντέλο είναι η ασφάλιση μέρους των νέων κρατικών ομολόγων μέσω του EFSF, κάτι που θα μειώνει το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές.

Το δεύτερο είναι η δημιουργία ειδικού αποθεματικού για πιστώσεις από το EFSF και το ΔΝΤ, στο οποίο μπορεί να συνεισφέρουν με κεφάλαιά τους και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμός των δύο μοντέλων.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: