Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πρώτη η Κίνα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας

Μετά από τέσσερα χρόνια διπλασιασμού της εγκατεστημένης ισχύος της αιολικής ενέργειας σε ετήσιο αριθμό μεταξύ 2006 και 2009, η Κίνα πρόσθεσε ακόμα 16,5 GW το 2010. Σύμφωνα με την αναλυτική έκθεση από τον ολλανδικό Οργανισμό Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, σχεδόν το 20% του συνόλου των ποσών καθαρής ενέργειας στην Κίνα να προέρχεται από την αιολική ενέργεια, δηλαδή να είναι το ίδιο με αυτό της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Κίνα σήμερα παράγει το 21% της παγκόσμιας υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Η υδροηλεκτρική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,3% το 2010 με την συνεισφορά της Κίνας για περισσότερο από το ήμισυ του ποσοστού, λόγω της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών το 2010. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται προκαλώντας άγριες καταιγίδες, η υδροηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να προμηθεύσει περισσότερη ενέργεια σε περιοχές που πρόκειται να σημειώσουν αύξηση της βροχόπτωσης σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, όπως η Pacific Northwest, η οποία πρόσφατα αναγκάστηκε να κλείσει άλλες πηγές, καθώς οι καταιγίδες απέδωσαν πολύ αυξημένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας .

Τα κράτη της Ε.Ε. ως σύνολο έχουν εγκαταστήσει ένα πρόσθετο 9,3 GW της αιολικής ενέργειας το 2010, ανεβάζοντας το συνολικό σε 84,1 GW. Αυτό κατά τη διάρκεια ενός έτους με κανονικές συνθήκες αέρα, να παράγουν το 5,3% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ σύμφωνα με το GWEC (2011).

Σε όλο τον κόσμο η δυναμικότητα αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 22,5% το 2010 με την εγκατάσταση 35,5 GW, φέρνοντας το νέο παγκόσμιο σύνολο στα 194,4 GW, ενώ σχεδόν το ήμισυ των νέων εγκαταστάσεων να έχουν γίνει στην Κίνα, και οι υπόλοιπες περισσότερες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πηγή: proho_

Δεν υπάρχουν σχόλια: