Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Επιμένει σε συναίνεση ο Παπανδρέου

Για τις ραγδαίες εξελίξεις μετά το Eurogroup της Κυριακής,ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Η πλειοψηφία των 180 ψήφων και τα επικείμενα μέτρα που θα φέρει η Σύνοδος Κορυφής στο τραπέζι
Την ανάγκη ενότητας και νηφαλιότητας στη λήψη αποφάσεων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μόλις έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια το πρωί της Τρίτης.

Εξερχόμενος μάλιστα από το Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "η κρίση είναι ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική".

Μίλησε για την Ελλάδα ως μία χώρα που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της επανειλημμένα στο παρελθόν, ενώ στόχος είναι πλέον η βιώσιμη διαφάνεια, αλλά και να καταστεί η χώρα μας ένα κράτος με κοινωνική δικαιοσύνη". Παράλληλα, σημείωσε ότι "η παρούσα κρίση έχει δημιουργήσει ανασφάλεια σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς", καθώς ήδη η Ιταλία έχει "κολλήσει τον ιό" της ελληνικής κρίσης χρέους.

Όσον αφορά τις κρίσιμες αυριανές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για το ύψος του ελληνικού κουρέματος, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν δύο στόχους: "Πρώτον, να δημιουργήσουν ασφάλεια και σιγουριά στον Έλληνα πολίτη και δεύτερον, να αρθεί το βάρος του ελληνικού χρέους από τους ώμους του".

Και συνέχισε: "Εθνικό καθήκον μας λοιπόν και εθνικό μας χρέος είναι να συμβάλλουμε όλοι μαζί στο να εξέλθουμε από το αδιέξοδο. Και οι τράπεζες επίσης, πρέπει να βοηθήσουν, αφού πρώτα εξυγιανθούν. Πρέπει και εκείνες να σηκώσουν μέρος του βάρους του προβλήματος".

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία αναγκαία και δίκαιη κατανομή των βαρών, υπονοώντας την ανάγκη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 180 ψήφων, προκειμένου να επικυρωθούν τα νέα μέτρα που θα προκαλέσει η αυριανή Σύνοδος Κορυφής.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι "με νηφαλιότητα και ψυχραιμία πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να αρθεί η Ευρώπη στο ύψος των περιστάσεων".

Η συνάντηση με τον Κάρολο Παποούλια

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει υπερψήφιση των αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) και το "όχι" της ΝΔ διά στόματος Γ.Μιχελάκη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

"Χρειάζεται μεγάλη νηφαλιότητα, αίσθημα ψυχραιμίας και ενότητας, όλων των παραγόντων, όλων των κομμάτων" δήλωσε ο πρωθυπουργός,.

Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι βούληση της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων είναι "να καταλήξουμε σε αποφάσεις". "Θέλουμε αύριο να μπορέσουμε να δώσουμε ένα τέλος, να γυρίσουμε σελίδα, ώστε να μπορούμε να πάμε μπροστά ως Ευρώπη και ως χώρα".

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ζητήσει υπερψήφιση των αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία (180 βουλευτές) και το "όχι" της ΝΔ διά στόματος Γ.Μιχελάκη αναζωπυρώνει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: