Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Τι θα γίνει με τα ομόλογα συνταξιούχων και άλλων ιδιωτών

Την έντονη ανησυχία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων έχει προκαλέσει η απόφαση (;) της Συνόδου Κορυφής για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%. Πρόκειται για τις περιπτώσεις πρώην εργαζομένων της Ολυμπιακής και άλλων υπαλλήλων, που έχουν λάβει τις αποζημιώσεις και τα εφάπαξ τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και πολλών άλλων εργαζομένων, που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Οι φόβοι τους επικεντρώνονται στο γεγονός ότι κινδυνεύουν να βάλουν στην τσέπη τα μισά από τα χρήματα, που δικαιούνταν. Τι θα κάνει το οικονομικό επιτελείο για αυτές τις περιπτώσεις; Θα υπάρξει διαφορετική μεταχείριση, ώστε να μη θιγούν οι αποταμιεύσεις των μικροεπενδυτών;

Πληροφορίες του 24h.gr αναφέρουν πως το θέμα απασχολεί έντονα το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση, καθώς εκτιμάται ότι το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο (και) σε αυτή την περίπτωση. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για επιχείρηση εύρεσης λιγότερο επώδυνης λύσης, που θα παρουσιαστεί ως «το μη χείρον βέλτιστον». Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα τα συγκεκριμένα ομόλογα να κουρευτούν κατά ένα ποσοστό, που θα βρίσκεται άνω του 70% (πιθανότατα 75%), ενώ έχει προταθεί και το 80%.

Όλα θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες της κεντρικής συμφωνίας, μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών, οι οποίες ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές και εκτιμάται πως θα καθυστερήσουν σημαντικά. Μέχρι τότε, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αυξάνοντας κατακόρυφα την αγωνία των ιδιωτών κατόχων τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: