Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011

Η αστυνομική "σκιά" των αντιεξουσιαστών

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. απορρίπτουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις καταγγελίες περί αστυνομικών - κουκουλοφόρων. Κατάθεση Παπαρήγα στον εισαγγελέα
Με κατηγορηματικό τρόπο αρνούνται ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τις καταγγελίες περί μετατροπής αστυνομικών σε κουκουλοφόρους και συμμετοχής τους στα επεισόδια.

"Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να συνέβαινε κάτι τέτοιο και να μην αποκαλυπτόταν σε λίγες ώρες", επισημαίνουν.

Οι κατηγορίες για αστυνομικούς - κουκουλοφόρους που πρωτοστατούν στα επεισόδια, όπως επισημαίνουν, δεν ευσταθούν για τρεις βασικούς λόγους.

Σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν, θα βρισκόταν έστω και ένας που να κατήγγειλε αυτή τη "μεθόδευση".

Άλλωστε, σημειώνουν, οι εκατοντάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ που γίνονται στόχος των κουκουλοφόρων και τραυματίζονται θα κατήγγειλαν τους συναδέλφους τους.

"Μπορεί να φαντασθεί κανείς ότι υπάρχει τέτοιου είδους ιδιότυπη αλληλεγγύη ή μαζική συμφωνία της... σιωπής στην ΕΛΑΣ;", διερωτώνται.

Ως έναν ακόμα λόγο, όπως σημειώνει "Το Βήμα", αναφέρουν το γεγονός ότι σε δικτυακούς τόπους και έντυπα αντιεξουσιαστών ποτέ δεν αναφέρουν ότι πίσω από τους κουκούλες κρύβονται αστυνομικοί.

Οι αστυνομικοί με τα πολιτικά

Οι 50 "μυστικοί" αστυνομικοί (με πολιτικά ρούχα) του επονομαζόμενου Τμήματος Ενημέρωσης της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αναλαμβάνουν την επιτήρηση των διαδηλώσεων και κυρίως τις κινήσεις των αντιεξουσιαστών.

Στο ίδιο Τμήμα της Κρατικής Ασφάλειας λειτουργεί και μια άλλη υποομάδα, αποτελούμενη από περίπου 25 άτομα, που ονομάζεται "Ομάδα Πληροφοριών", με κύριο στόχο να παρεισφρύει στα στέκια των αναρχικών και να συλλέγει πληροφορίες για τις επικείμενες κινήσεις τους.

Σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων της ΕΛΑΣ, τον "έλεγχο" των κινητοποιήσεων αναλαμβάνει κυρίως το 3ο Τμήμα (Ενημέρωσης) της Κρατικής Ασφάλειας.

Στόχος των αστυνομικών με πολιτικά είναι να στέκονται, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, σε κομβικά σημεία των διαδηλώσεων και να μεταφέρουν πληροφορίες στο επιχειρησιακό κέντρο για ύποπτες κινήσεις ατόμων, για περιστατικά που συμβαίνουν σε περιφερειακούς χώρους κλπ.

Για λόγους ασφαλείας των πληροφοριών, οι αστυνομικοί αυτού του τμήματος δεν επικοινωνούν με τους ασυρμάτους του συστήματος Tetra της ΕΛΑΣ αλλά κυρίως με τα κινητά τηλέφωνά τους, ενώ πολλές φορές προχωρούν σε προληπτικούς ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν άτομα που μεταφέρουν βόμβες μολότοφ, τσεκούρια και άλλα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Οι μυστικοί αστυνομικοί της αυτόνομης "Ομάδας Πληροφοριών" της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας έχουν μόνιμη απασχόληση την παρείσφρηση στους χώρους των αντιεξουσιαστών.

Με αντιεξουσιαστικό προφίλ

"Πολλοί από αυτούς τους αστυνομικούς έχουν παρουσιαστικό και αμφίεση που παραπέμπουν σε μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων.

Υπάρχει ειδική μέριμνα ώστε να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις τους και να μην αποκαλυφθεί η αστυνομική ιδιότητά τους.

Οι πληροφορίες που μας παρέχουν είναι μερικές φορές εξαιρετικά χρήσιμες για τα σχέδια των αντιεξουσιαστών, για χώρους που χρησιμοποιούν για αποθήκευση μολότοφ κλπ.

Γνωρίζουμε την ταυτότητα ενός μεγάλου ποσοστού των συμμετεχόντων στα επεισόδια όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση κατηγοριών εναντίον τους...", αναφέρουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καταγγελίες στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας

Να σημειωθεί πως για τη δράση των "κουκουλοφόρων αστυνομικών" πραγματοποιείται έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών ύστερα από τις καταγγελίες της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προσήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να καταθέσει για τις καταγγελίες του ΚΚΕ περί διασυνδέσεων της Αστυνομίας με τους κουκουλοφόρους που συμμετείχαν στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Λακαφώσης, κάλεσε την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, ενώ έχει καλέσει σε κατάθεση και το στέλεχος του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή.
http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: