Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ανοιχτό το ποσοστό του "κουρέματος". Τι έγινε εχθές στις Βρυξέλλες

Όλες οι πηγές συμφωνούν ότι μη εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των Βρυξελλών.
Γερμανικές τραπεζικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι τραπεζίτες συμφωνούν σε εθελοντικό «κούρεμα» έως και 40%, αλλά οι πολιτικές πιέσεις αφορούν σε μεγαλύτερο ποσοστό, της τάξεως του 50%.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες ενός «κουρέματος» σε ποσοστό 50% ή και 60% για τις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι οι τράπεζες και οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες.

Τα κεφάλαια που ενδεχομένως θα χρειαστούν κάποιες τράπεζες θα πρέπει, όπως τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, να τα αναζητήσουν αρχικά στις αγορές, αν αυτό αποτύχει στα κράτη, και αν και αυτό δεν είναι δυνατό στο ευρωπαϊκό Ταμείο το οποίο υπάρχει για το σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία που κρατούν σημαντικό ποσοστό του ελληνικού χρέους, αυτά θα κληθούν να τα στηριχθούν τα κράτη, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, αν επιτευχθεί λύση, αυτή θα είναι στη βάση ότι οι δανειστές και εταίροι μας αναλαμβάνουν την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ η Ελλάδα αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση των ελλειμμάτων. Θα πρέπει να μπορεί, με άλλα λόγια, να πληρώνει μόνη της μισθούς και συντάξεις και να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι o ελληνικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος από την άποψη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας καθώς και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η πάγια θέση των Ευρωπαίων είναι ότι η όποια ρύθμιση συμφωνηθεί με τους ιδιώτες ομολογιούχους θα πρέπει έχει εκούσιο χαρακτήρα και να μη συνιστά πιστωτικό επεισόδιο.

Τα κόμματα για το «κούρεμα»

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, επισήμανε ότι ο Αντώνης Σαμαράς στη σύνοδο του ΕΛΚ, παρουσίασε τις θέσεις του, που συμπυκνώνονται «στην αναγκαιότητα επίτευξης της δημοσιονομικής προσαρμογής, προσανατολισμένης στην άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας μας και στη διατήρηση της κοινωνικής μας συνοχής. Στην αναγκαιότητα βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη τους σημαντικούς κινδύνους που συνεπάγονται από ένα μεγαλύτερο 'κούρεμά' του»

Το ΚΚΕ μέσω του εκπροσώπου του, Παναγιώτη Μεντρέκα τονίζει: «Στη λυκοσυμμαχία μέσω άγριων τσακωμών παζαρεύουν το 'κούρεμα' ετοιμάζοντας νέα βάρβαρα μνημόνια, εδώ η πλουτοκρατία εξυφαίνει διάφορα σενάρια για να βρει κυβέρνηση που θα δέσει το λαό».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στις εργασίες του τακτικού συνεδρίου του Die Linke ζήτησε να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική της λιτότητας και πρόσθεσε: «Όσο κούρεμα κι αν αποφασίσουν σήμερα αν το συνοδεύσουν από πολιτικές λιτότητας, τότε σε ένα μήνα θα είναι αναγκασμένοι να ξανασυζητήσουν για νέο κούρεμα».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Το πολύ 'κούρεμα' θα μας οδηγήσει τελικά, στο να κυκλοφορούμε με… 'περουκίνι'. Οι συνέπειες ενός αλόγιστου 'κουρέματος', είναι εξίσου τρομακτικές με εκείνες της επιστροφής στη δραχμή».

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει: «Η ευρωζώνη οδηγείται στα όριά της από την έλλειψη οράματος και πολιτικών επιλογών των ηγέτιδων δυνάμεων για την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της γιατί κάθε μέρα αναβολής των οριστικών αποφάσεων είναι πλήγμα για την ίδια την Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι το όποιο πακέτο λύσης, ιδίως για την Ελλάδα, πρέπει να προβλέπει πόρους για σημαντικές νέες επενδύσεις που θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
«Στόχος μας είναι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται και πως η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρές αποφάσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση.

Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τα τελευταία δύο χρόνια όλοι οι Έλληνες έχουν κάνει πρωτοφανή προσπάθεια πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Κανένας πολίτης σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Η δική μας προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους. Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε σεβασμό».

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει ελάφρυνση του χρέους του παρελθόντος που βαραίνει τις πλάτες του Έλληνα πολίτη.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι για να λυθούν προβλήματα δεκαετιών, η χώρα προχωρά σε μεταρρυθμίσεις και σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν.

Δύσκολη διαπραγμάτευση

Τόνισε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρώτο στάδιο μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα δώσει απάντηση όχι μόνο στην ελληνική κρίση αλλά και στην ευρωπαϊκή.

«Κανένα πρόβλημα δε θα λυθεί αν η ίδια η Ευρώπη δε λάβει σοβαρές αποφάσεις που θα έχουν πανευρωπαϊκή διάσταση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τη βούληση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, για ανταγωνιστική οικονομία και για μία κοινωνία με συνοχή.

Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στόχος είναι μία βιώσιμη λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει στην κατανομή του βάρους τον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις τράπεζες.

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στα του οίκου της. «Με όπλο την αξιοπιστία μας αναζητούμε πιο καθαρή, οριστική λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα και με συγκεκριμένους και αποσαφηνισμένους στόχους.






ΤΑ ΝΕΑ  
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: