Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Οι παρελάσεις της οργής

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια των παρελάσεων για την 28η Οκτωβρίου. Η αποχώρηση Παπούλια, η ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης και οι επιθέσεις. Η στάση της αστυνομίας και οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου. Πώς αντιμετώπισε τα γεγονότα ο κυριακάτικος τύπος. Το χρονικό μιας ηλεκτρισμένης ημέρας (Vids)
Μήνυμα οργής έστειλαν χιλιάδες πολίτες χθες Παρασκευή, ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την εξέδρα των επισήμων.


Οι έντονες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Κάρολο Παπούλια, προκάλεσαν την οργή του, αλλά και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θεωρήθηκε προσβολή στον θεσμό που εκπροσωπεί και χαρακτηρίστηκε ασέβεια προς τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης.




"Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι ντροπή. Ήρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου", είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Λίγο αργότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παπούλιας, αναρωτήθηκε αν όσοι αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο, είναι πατριώτες.
Η "ντροπή" και ο... "καλύτερος φόρος τιμής"
Όπως ήταν φυσικό, τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για "αυταρχισμό", τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ασκεί σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και διαδηλωτές και τον ΛΑΟΣ να ζητά την παραίτηση Παπουτσή.
Ωστόσο υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν συγχαρητήρια στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Δείτε εδώ τις αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης από κατέστησε την 28η Οκτωβριου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτοκαταλύθηκε.
Οι ευθύνες της αστυνομίας
Πυρά για τη στάση της δέχθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη στάση της αστυνομίας.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν παρενέβη δυναμικά για να μην υπάρξουν επεισόδια και τραυματισμοί. Επίσης, φωτογράφισε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο για ό,τι συνέβη.
Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
Οι αντιδράσεις του τύπου σε Ελλάδα και εξωτερικό
Όπως ήταν φυσικό οι "παρελάσεις της οργής" στην Ελλάδα απασχόλησαν τον ελληνικό και ξένο τύπο.
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν στο ξέσπασμα οργής των πολιτών, ωστόσο αρκετές έκαναν λόγο για προσβολή θεσμών και ημέρα ντροπής.
Δείτε τι έγραψαν τα κυριακάτικα φύλλα στην Ελλάδα για όσα έγιναν χθες στις παρελάσεις.
Με το θέμα ασχολήθηκαν και τα διεθνή ΜΜΕ, αναμεταδίδοντας τα όσα έγιναν στις παρελάσεις, αλλά και τις οργισμένες δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια.
Επεισόδια σε όλη τη χώρα
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, πρωτοφανή επεισόδια είχαμε χθες σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.
Πολύ αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο Σύνταγμα, όπου ομάδες διαδηλωτών φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.


Επεισοδιακές ήταν οι παρελάσεις, στο Περιστέρι, όπου οι μαθητές παρήλασαν με μαύρα ρούχα και περιβραχιόνια, στα Τρίκαλα, όπου χτυπήθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πόλεις.


Στο Ηράκλειο Κρήτης, διαδηλωτές επιτέθηκαν με αυγά κατά των επισήμων, στην Ξάνθη οι μαθητές ενσωματώθηκαν στους διαδηλωτές και παρήλασαν όλοι μαζί, ενώ στην Τρίπολη πλήθος κόσμου ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου να αποχωρήσει άρον άρον.



 
Στη Λάρισα, μαθητής κατά τη διάρκεια της παρέλασης μούντζωσε τους επισήμους, ενώ εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, να κατεβάσει από την εξέδρα τους επισήμους και στη θέση τους να βάλει αντιστασιακούς του 40'._

Δεν υπάρχουν σχόλια: