Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται τσουχτερές αυξήσεις στα ναύλα

Μετά τις αυξήσεις στις ΣΣΕ των ναυτεργατών το περασμένο καλοκαίρι, η ακτοπλοΐα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις στα ναύλα, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις
Νέες εξαγγελίες από την πλευρά των ακτοπλόων, μετά την οκταήμερη απεργία της ΠΝΟ και τον αποκλεισμό της νησιωτικής Ελλάδας, έρχονται να δυναμιτίσουν το ήδη φορτισμένο κλίμα της ελληνικής ναυτιλίας.

Και ενώ από χτες Τρίτη εκτελούνται κανονικά τα δρομολόγια όλων των πλοίων μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και η  η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται, μία ανακοίνωση από την πλειοψηφία των ακτοπλοϊκών εταιριών ήρθε να ταράξει πάλι τα νερά

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), που προέκυψε πριν από λίγο καιρό από τη συγχώνευση των δύο φορέων που εκπροσωπούσαν την επιβατηγό ναυτιλία, την ΕΕΝ και το ΣΕΕΝ, εξαπολύει δριμεία επίθεση στην ΠΝΟ και τους συνδικαλιστές και ταυτόχρονα προαναγγέλλει και αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "η ΠΝΟ με πρωτοφανείς αποφάσεις δικτατορικής νοοτροπίας επιτρέπει σε κάποιους να λειτουργούν απρόσκοπτα, όπως στα πορθμεία της Σαλαμίνας, και συνδιαλέγεται επιλεκτικά με κάποιες εταιρείες πλοιοκτησίας που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τις σκοπιμότητές της. Ταυτόχρονα, εκβιάζει τους μικρούς πλοιοκτήτες να υποκύψουν στις παράλογες απαιτήσεις της για άμεση καταβολή αμφισβητούμενων αναδρομικών".

Οσον αφορά τις αυξήσεις που δόθηκαν στους ναυτικούς, ο ΣΕΕΝ υποστηρίζει ότι "με σύμπραξη τον Μάιο του 2011 του τότε υπουργού και της ΠΝΟ και με πρωτοφανείς μεθοδεύσεις προχώρησαν σε αυξήσεις της ΣΣΕ των ετών 2010 και 2011, ύψους 1,5% και 1% αντίστοιχα και μάλιστα αναδρομικά, όταν ολόκληρος ο ελληνικός λαός βίωνε και βιώνει μειώσεις μισθών και συντάξεων από 20% έως και 50%".

Μάλιστα χαρακτηρίζουν την αύξηση απαράδεκτη και σημειώνουν ότι αυτή θα περάσει μέσω ανάλογης αύξησης των τιμών των εισιτηρίων της επιβατηγού ναυτιλίας, αφού η πλοιοκτησία δεν μπορεί πλέον εκ των πραγμάτων να απορροφήσει τη νέα αυτή αύξηση.

Εξαπολύουν όμως επίθεση και στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο χώρο με πρωτοφανή απάθεια και ανοχή, επιτρέποντας στους επιστρατευμένους ναυτικούς να κάνουν οκταήμερη απεργία και σε μη ναυτικούς να κάνουν καταλήψεις σε καταπέλτες.

Να σημειωθεί ότι η ΠΝΟ τη Δευτέρα ανέστειλε τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, εξαιρώντας από την αναστολή τα πληρώματα των πλοίων όσων εταιρειών είχαν καθυστερήσει την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και όφειλαν αναδρομικά, μισθούς και επιδόματα, αναφερόμενη σε δύο εταιρείες, την ΑΝΕΚ και τη ΝΕΛ.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: