Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Παπανδρέου: Αποφύγαμε τον εθνικό κίνδυνο της χρεοκοπίας

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή αναπτυξιακή τόνισε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι "έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν"
Μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, όπου επετεύχθη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50%, ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τονίζοντας πως η Ελλάδα απέφυγε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας.

Αφού ευχαρίστησε όλους τους Έλληνες για τις θυσίες που έχουν κάνει μέχρι τώρα, είπε πως "φτάσαμε στη θέση ν' αποδεχθούμε την ελάφρυνση της υπερχρέωσης της πατρίδας μας. Χωρίς τη συγκλονιστική προσπάθεια των Ελλήνων, δεν θα είχε γίνει τίποτα, θα είχαμε χρεοκοπήσει από πέρσι τον Μάιο".

"Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις", είπε και υπογράμμισε πως "παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας".

Χαρακτήρισε δε τη συμφωνία ως μία νέα καλύτερη συμφωνία 21ης Ιουλίου. "Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματα της", είπε και τόνισε πως  αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες, κάνοντας λόγο για δίκαιη κατανομή των βαρών.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών είπε πως "δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις των αγορών. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές".

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν δίνουν το πλαίσιο των στόχων, το οποίο, όπως ανέφερε, δέχθηκε και ο ιδιωτικός τομέας μετά από σκληρή διαπραγμάτευση. Στόχος, όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, είναι έχουν κλείσει μέχρι το τέλος του έτους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε πως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δε θα χάσουν τα λεφτά τους αλλά μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρων εκλογών τόνισε πως "ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές". Μάλιστα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση στις αποφάσεις.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι αδυνατεί να πιστέψει πως θα υπάρξει έστω και μια πολιτική δύναμη που δεν θα στηρίξει αυτή τη συμφωνία.

"Αδυνάτω να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Κάποιοι που βιάστηκαν να τοποθετηθούν αρνητικά στις όποιες αποφάσεις της σημερινής Συνόδου, χωρίς να έχουν την στοιχειώδη υπομονή να περιμένουν να δουν ποιες θα είναι οι αποφάσεις αυτές, όσοι έσπευσαν να τοποθετηθούν αρνητικά την ώρα που εμείς ζητούσαμε συναίνεση και στήριξη για να είναι ισχυρότερη η διαπραγματευτική θέση της χώρας, νομίζω ότι σήμερα θα έχουν μετανοιώσει", πρόσθεσε.

"Η θέση της κυβέρνησης είναι πάντα μια θέση ενότητας και συναίνεσης γιατί πρέπει να πορευτούμε ως τόπος και να ανορθώσουμε την πατρίδα μας", τόνισε.

Τέλος, απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την επιτήρηση της χώρας, επισήμανε ότι η ελάφρυνση του βάρους του χρέους και τα πλεονάσματα που θα παράξει η χώρα εγγυώνται ότι "θα φύγουμε σιγά αλλά σταθερά από εξαρτήσεις".

"Ας σταματήσουμε να τρώμε τις σάρκες μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: