Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Νέες έρευνες για τα εγκλήματα στο Άουσβιτς

Οι πολωνικές αρχές διεξάγουν εκ νέου έρευνες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο του Αουσβιτς στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες φρουρούς των στρατοπέδων συγκέντρωσης πριν αυτοί πεθάνουν.


Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, χάθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς κοντά στην Κρακοβία της νότιας Πολωνίας στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που έληξε το 1945.

Στη μεταπολεμική κομμουνιστική εποχή, η Βαρσοβία διεξήγαγε έρευνες για τα εγκλήματα στο Αουσβιτς, αλλά οι έρευνες αυτές έκλεισαν στη δεκαετία του 1980 γιατί η ανάκριση μαρτύρων που ζούσαν στο εξωτερικό ήταν δύσκολη την περίοδο που η Πολωνία ανήκε στο σοβιετικό συνασπισμό.

«Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να είναι ζωντανοί ορισμένοι από τους φρουρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης Αουσβιτς-Μπιρκενάου», δήλωσε χθες ο Πιοτρ Πιάτεκ του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας (ΙΡΝ) στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΑΡ.

«Στην περίπτωση αυτή θα τούς απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά του πολωνικού έθνους», τόνισε.

Το ΙΡΝ είναι ένα εθνικό ινστιτούτο, το οποίο ερευνά εγκλήματα της ναζιστικής και της κομμουνιστικής εποχής και μπορεί να προσαγάγει ενώπιον της δικαιοσύνης αυτούς που θεωρεί ότι διέπραξαν «εγκλήματα κατά του έθνους».

Δεν έγινε γνωστό εάν οι νέες έρευνες αφορούν και τα άλλα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο πολωνικό έδαφος.

Οι εβραϊκές οργανώσεις χαιρέτισαν την ανακοίνωση του ΙΡΝ._

Δεν υπάρχουν σχόλια: