Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2011

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα του κουρέματος

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από συγκεκριμένες αναφορές κυβερνητικών στελεχών αλλά και παραγόντων του Μεγάρου Μαξίμου, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πλέον στενεύουν δραματικά τα περιθώρια για ελιγμούς και τακτικές.


Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου που εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για το τι είναι το σωστότερο να πράξει ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση, εξετάζει σειρά εναλλακτικών. Οπως όμως ανέφεραν συνεργάτες του χθες το βράδυ στα «ΝΕΑ», τι ακριβώς θα πράξει εξαρτάται απολύτως από την απόφαση που θα λάβουν οι ισχυροί της ευρωζώνης, την οποία θα κληθεί να εγκρίνει η νέα Σύνοδος Κορυφής την Τετάρτη.
Δεδομένου μάλιστα ότι η απόφαση προφανώς θα είναι δυσμενέστερη για την Ελλάδα σε σχέση με όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο της 21ης Ιουλίου, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει άμεσα τη Βουλή, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της 23ης (ή της 26ης) Οκτωβρίου, τα οποία πιθανόν να θέτουν τη χώρα μπροστά σε μια καινούργια, σκληρή πραγματικότητα.

Η ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει, αν τελικά υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση, να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή απαιτώντας ευρύτερη της κυβερνητικής πλειοψηφίας θετική ψήφο (180 ή ακόμη και 200 ψήφοι). Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζουν συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός θα εξαναγκάσει την αξιωματική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει το παιχνίδι των εντυπώσεων και να λάβει σαφή θέση απέναντι στα καινούργια δεδομένα, τα οποία ενδεχομένως θα δεσμεύσουν τη χώρα για αρκετά χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή επιμείνει στη στείρα άρνησή της, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει ο Πρωθυπουργός. Στην παρούσα φάση πάντως μοιάζει μονόδρομος καθώς, όπως σημειώνουν, ο Γ. Παπανδρέου εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε νέα πρόταση εθνικής συνεννόησης προς την αντιπολίτευση, με αφορμή τα δεδομένα που θα προκύψουν από την απόφαση της Τετάρτης.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Αλλωστε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του (δημοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής») ότι δεν παραιτείται, αλλά ότι συζητάει «όλα τα άλλα». Σε αυτά τα «άλλα», προφανώς, περιλαμβάνονται:
- Ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα λειτουργήσει καταλυτικά στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
- Οι πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω των δυσβάστακτων όρων του νέου δανεισμού (ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι οι ισχυροί της ευρωζώνης θα απαιτήσουν να τεθεί η χώρα υπό επιτροπεία) είτε λόγω κάποιας αντιηγετικής κίνησης βουλευτών.

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ. Ηδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συγκεντρώνονται υπογραφές βουλευτών κάτω από κείμενο, το οποίο «απαιτεί» από τον Πρωθυπουργό «άμεσες αλλαγές» σε κυβέρνηση και κόμμα, ενώ ζητάει από τον ίδιο να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανασυγκρότηση του κομματικού φορέα. Θα πρόκειται για την τρίτη δημόσια παρέμβαση παραγόντων του ΠΑΣΟΚ με αποδέκτη τον Πρωθυπουργό, μετά το κοινό άρθρο των τριών υπουργών Διαμαντοπούλου - Λοβέρδου - Ραγκούση την περασμένη Κυριακή και την επιστολή
των 28 νέων βουλευτών.
- Η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Παπανδρέου, προκάλεσε χθες παρέμβαση του γραμματέα της Βασίλη Εξαρχου, ο οποίος σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η ΚΟ στηρίζει «τη μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, παρά το βαρύ φορτίο που σηκώνει, ήταν, είναι και θα είναι παράγοντας σταθερότητας για τη χώρα».
ΤΑ ΝΕΑ
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: