Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Νέα φοροκαταιγίδα, σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης

Νέα φοροκαταιγίδα που πλήττει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροροφορίες, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Το υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο πακέτο φορομέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή, έως το τέλος του έτους και αναμένεται να φέρει πολλές και σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

1.Αναμένεται καθολικό ηλεκτρονικό πόθεν έσχες από το 2012. Στο εξής, οι φορολογούμενοι θα καταγράφουν αναλυτικά σε ένα νέο έντυπο όλες τους τις δαπάνες.

2.Υποχρεωτική η χρήση της φοροκάρτας από την 1 Ιανουαρίου του 2012.

3.Παράλληλα όλες οι συναλλαγές των επαγγελματιών θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω των τραπεζών.

4.Εξετάζεται η μείωση του ΦΠΑ από 23 σε 20% και από 13 σε 10% με παράλληλη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,  που ισχύουν σήμερα στα νησιά του Αιγαίου.

5.Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως το τέλος του χρόνου, θα περιλαμβάνει αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έως και 60%.

6.Αύξηση των αντικειμενικών αξιών από την 1/1 του επόμενου έτους. Κάτι τέτοιο θα συμπαρασύρει και το νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, φόρους Μεταβίβασης, Κληρονομιών, Δωρεών και Γονικών Παροχών. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρυνθούν αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις.

7.Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις να προσμετρούνται στο εισόδημα οι τόκοι καταθέσεων και να φορολογούνται ως εισόδημα.

8.Για την έκτακτη εισφορά του 2012, το ελάχιστο όριο για την επιβολή της θα πέσει από τις 12.000 στις 8.000. Από την αλλαγή αυτή, υπολογίζεται ότι  θα επιβαρυνθούν περίπου ένα εκατομμύριο περισσότεροι φορολογούμενοι.
Star.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: