Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μάχη με τον χρόνο στην Τουρκία

Την ώρα που οι νεκροί έφτασαν τους 432, η διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο και το τσουχτερό κρύο. Ισχυρός μετασεισμός. Πόλη φάντασμα το κέντρο της Βαν (Vids)
Ισχυρή μετασεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή Βαν ανέφερε το παρατηρητήριο Καντιλί. Συνάμα, πυροβολισμοί ακούγονταν πριν από λίγο στη φυλακή στην σεισμόπληκτη πόλη Βαν της Τουρκίας, η οποία βρισκόταν στις φλόγες, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ρόιτερς.

Σε 432 ανήλθαν οι νεκροί και σε 1.352 οι τραυματίες από τον σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε την Κυριακή την Βαν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νέο προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η Επίσημη Διεύθυνση Εκτάκτων Καταστάσεων (Afad).

Σύμφωνα με προηγούμενο επίσημο απολογισμό, οι νεκροί ανέρχονταν σε 370 και οι τραυματίες σε 1.300. Σύμφωνα με την Afad, 2.262 κτίρια κατέρρευσαν στην πληγείσα από το σεισμό ζώνη, κυρίως στις πόλης Έρτζις και Βαν, που είναι η πρωτεύουσα της περιοχής, στις οποίες η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι.

Ένα 10χρονο παιδί βρέθηκε ζωντανό σήμερα στα ερείπια του σπιτιού στου στην επαρχία Βαν της ανατολικής Τουρκίας, 54 ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή την Κυριακή.

Τη Τρίτη οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι 14 ημερών.



Οι διασώστες δεν αμφιβάλλουν ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των νεκρών, αν ο σεισμός δεν είχε σημειωθεί την Κυριακή, σε μια ώρα κατά την οποία πολλοί είχαν βγει έξω για φαγητό.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια για τον εντοπισμό επιζώντων δίνοντας μάχη με το χρόνο και το τσουχτερό κρύο, αν και οι ελπίδες μειώνονται δραματικά.

Τα μέλη των συνεργείων διάσωσης εργάζονταν ακατάπαυστα όλη τη νύχτα και 35 ώρες μετά το σεισμό.

Μια έγκυος και τα δύο παιδιά της διασώθηκαν από τα ερείπια ενός δημόσιου κτιρίου στο Έρτζις, μια πόλη 100.000 κατοίκων που επλήγη περισσότερο από την καταστροφή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet. Μερικές ώρες νωρίτερα ένας αστυνομικός και η γυναίκα του είχαν διασωθεί στην ίδια πόλη, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

"Διψούσα κυρίως. Από τύχη είμαι ακόμη ζωντανός. Πτώματα υπήρχαν δεξιά και αριστερά μου", είπε ο Αμπντουλάχ Πιντί, ενώ διηγείτο τον δικό του Γολγοθά στο δίκτυο CNN Turk. Ο 22χρονος επέζησε 32 ώρες μέσα στα χαλάσματα ενός καφενείου του Έρτζις.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τους σωρούς του μπετόν, δύο ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την ανατολική τουρκική επαρχία Βαν.

"Η κατάσταση στην ανατολική Τουρκία εξακολουθεί να είναι πολύ σοβαρή", δήλωσε προς τα μέσα ενημέρωσης μια εκπρόσωπος της FICR, η Τζέσικα Σάλαμπανκ.

"Εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια", υπογράμμισε.

"Δεν έχει ακόμη συνταχθεί ένας κατάλογος των αγνοουμένων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. "Με τις θερμοκρασίες στην περιοχή κάτω από το μηδέν στη διάρκεια της νύκτας, η διανομή κουβερτών και τροφίμων είναι μια ουσιώδης προτεραιότητα" της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ημέρα μετά

Τα θύματα είναι πολυάριθμα στο Έρτζις και την πόλη Βαν, την πρωτεύουσα της επαρχίας. Στο μεταξύ οι οικογένειες που πενθούν ετοιμάζονται σήμερα να θάψουν τους συγγενείς τους, ενώ άλλες συνεχίζουν να μένουν ξάγρυπνες, δίπλα στα χαλάσματα, παρακολουθώντας με αγωνία τις έρευνες των ομάδων διάσωσης.

Για τους διασώστες, οι ελπίδες είναι πλέον ελάχιστες να βρεθούν επιζώντες, όπως είπε ο Εμράχ Ερμπέκ, ένας 23χρονος εθελοντής, όπως δεκάδες άλλοι. "Δουλεύουμε ασταμάτητα τις τελευταίες 48 ώρες", είπε.

Τη νύχτα οι κάτοικοι εξαιτίας του φόβου έμειναν έξω από τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχει διανείμει 13.000 σκηνές και ετοιμάζεται να προσφέρει προσωρινή στέγαση σε 40.000 σεισμοπαθείς, ενώ θα στείλει άλλες 12.000 σκηνές στην πόλη Βαν. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι, που επιβλέπει τις επιχειρήσεις στη Βαν, είπε ότι «από σήμερα τίποτε δεν θα λείψει από τον κόσμο» όσον αφορά τη στέγη και τη σίτιση.

Με πόλη φάντασμα μοιάζει το κέντρο της Βαν, μιας πόλης ενός εκατομμυρίου κατοίκων, με σβηστά τα φώτα στα σπίτια, τα κτίρια, τους έρημους δρόμους. Η εικόνα της καταστροφής είναι ακόμη πιο εφιαλτική στην Έρτζις. Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει χιονόπτωση για αύριο Τετάρτη στην περιοχή.

Το τουρκικό κράτος έχει στείλει εκατοντάδες διασώστες στην περιοχή, 145 ασθενοφόρα, έξι τάγματα του στρατού και ελικόπτερα-ασθενοφόρα.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης, πολλοί Τούρκοι έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τους Κούρδους συμπολίτες τους, ενώ ο στρατός συνεχίζει τη μεγάλη επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ανταρτών οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24 στρατιώτες.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Ισραήλ και η Αρμενία, δύο κράτη με τα οποία οι σχέσεις της Άγκυρας είναι τεταμένες, πρόσφεραν τη βοήθεια και την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία, η οποία τα «ευχαρίστησε» δηλώνοντας ότι θέλει να αντιμετωπίσει με τις δικές της δυνάμεις την παρούσα κατάσταση.

Λέσβος: Βοήθεια στους σεισμόπληκτους

Έκκληση προς τους πολίτες της Λέσβου για βοήθεια στους σεισμόπληκτους Τούρκους της περιοχής Βαν απευθύνουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών στη Λέσβο, «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται, είναι κουβέρτες, πάνες για μωρά, επιδεσμικά, παπούτσια, φακοί και μπαταρίες.

Η συγκέντρωση των εφοδίων, γίνεται στα γραφεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, στο υπόγειο της πρώην Νομαρχίας, τηλ. 22510 21405.

Τα εφόδια θα στέλνονται στο Αϊβαλί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, όπου η τοπική Επιτροπή Αλληλεγγύης θα τα προωθήσει στη σεισμόπληκτη περιοχή.

Τα μέλη της Συνύπαρξης, με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν, ότι «παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, οι Λέσβιοι πολίτες θα ανταποκριθούν στο ανθρωπιστικό αυτό κάλεσμα, όπως τόσο συγκινητικά το έκαναν στο σεισμό του 1999».


http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: