Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Όνειρο απατηλό μια οριστική συμφωνία για τη κρίση

Οι προοπτικές για μια συνολική συμφωνία επί της επίλυσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα μοιάζουν σκοτεινές, τονίζει με δημοσίευμά του το Reuters. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες σε κρίσιμα ζητήματα όπως για το πως θα ενισχυθεί το EFSF
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και διπλωμάτες έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους, κρατώντας μικρό καλάθι για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης. Δημοσίευμα του Reuters, χαρακτηρίζει μια οριστική συμφωνία ως απατηλή.

Η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα το πρωί συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ είναι μία ακόμα ισχυρή ένδειξη ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το συνολικό πακέτο αντιμετώπισης της κρίσης.

Ενώ φαίνεται πως υπάρχει μια ευρεία συναίνεση σχετικά με μια τονωτική ένεση 110 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ώστε να το βοηθήσει να αντέξει μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδος και μετάδοσης αυτής, υπάρχει ωστόσο ελάχιστη σαφήνεια για τα δύο κρίσιμα μέρη του σχεδίου.

Το ένα μέρος περιλαμβάνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και το άλλο εστιάζεται στο κούρεμα του ελληνικού χρέους με το επίκεντρο στη συμμετοχή των ιδιωτών και τις τράπεζες να επωμίζονται περαιτέρω βάρος.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν δύο μεθόδους για την ενίσχυση του EFSF, είτε να προσφέρουν εγγυήσεις στους αγοραστές είτε μέσω αυτού να δημιουργήσουν ένα "όχημα" ειδικών επενδύσεων που θα προσελκύσει χρήματα από κρατικά επενδυτικά ταμεία και επενδυτές για να αγοράσουν το χρέος. Επίσης, σημειώνει το δημοσίευμα θα μπορούσαν να συνδυάσουν και τις δύο επιλογές.

Αν και αρχικά λεγόταν πως στο Eurogroup θα αναφερόντουσαν σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, τώρα πηγές λένε πως κάτι τέτοιο αρχίζει και ξεθωριάζει.

Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις μελλοντικές επιλογές αλλά αυτό που μένει να δούμε είναι εάν θα είναι μια συμφωνία με όλες τις λεπτομέρειες. Θα είναι δύσκολο να συμφωνήσουν σε όλα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι αγορές αναμένεται να αντιδράσουν αρνητικά σε αυτό καθώς έχουν επανειλημμένως  ακούσει από τους ηγέτες πως μια συνολική λύση για τη κρίση είναι κοντά.

Όλη αυτό το θρίλερ έχει μεταμορφώσει μια τραπεζική κρίση σε μια ευρύτερη οικονομική και πολιτική κρίση που απειλεί να υπονομεύσει το ευρώ και το σχέδιο της ΕΕ.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Υπάρχει επίσης ζήτημα για το πόσο θα εμπλακεί στην επίλυση της κρίσης η ΕΚΤ με τη Γαλλία να επιθυμεί μια ουσιαστική συμμετοχή της και η Γερμανία το αντίθετο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παλεύει για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για τη διάσωση της ευρωζώνης και ιδιαίτερα την ενίσχυση του EFSF.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η ΕΚΤ είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει οικονομική δύναμη που να πείσει τον σκεπτικισμό και τη νευρικότητα των αγορών.

Παράλληλα, υπάρχει έντονη διαφωνία για το πως θα γίνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις της ευρωζώνης απαιτούν ένα κούρεμα 60% ως μέρος ενός δεύτερου πακέτου διάσωσης, ώστε το χρέος- βουνό της Ελλάδας να φτάσει στο 160% της οικονομικής παραγωγής.

Ωστόσο, από τη πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως ελπίζει πως "θα καταλήξουμε σε αποφάσεις αυτό θέλουν και οι εταίροι μας".
http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: