Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Κρατούν μικρό καλάθι για τις αποκρατικοποιήσεις

Εκτιμήσεις για έσοδα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έκανε ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (Vid)
Ως ανέφικτο χαρακτηρίζει τον στόχο για άντληση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του 2011 ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, Γιάννης Κουκιάδης.

"Θα είμαστε ευχαριστημένοι με έσοδα 3 δισεκατομμύρια ευρώ", σημείωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισήμανε ότι "αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα αναλάβουν οι ξένοι".

Δυσπιστία από τρόικα

Στο μεταξύ, η τρόικα εκφράζει τη δυσαρέσκεια της για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

"Στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος µε τη δηµιουργία ενός Ταµείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο διοικείται µε επαγγελµατισµό.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην προετοιµασία των περιουσιακών στοιχείων προς ιδιωτικοποίηση, και σε κάποιο βαθµό οι δυσµενέστερες συνθήκες στην αγορά, σηµαίνουν ότι τα έσοδα το 2011 θα είναι σηµαντικά χαµηλότερα απ’ ό,τι αναµενόταν", αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Η τρόικα σημειώνει στην έκθεσή της ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 (1,7 δισεκατομμύρια ευρώ) αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους και ότι μετατίθενται κατά ένα τρίμηνο οι στόχοι του 2012.

Επισημαίνει ότι στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν έχει υπολογίσει αυτά που θα προέλθουν από την "επαναϊδιωτικοποίηση" των ιδιωτικών τραπεζών, καθώς προεξοφλεί ότι κάποιες, αν όχι όλες, από τις ιδιωτικές τράπεζες θα προσφύγουν στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τα μέχρι τώρα έσοδα

Μέχρι σήμερα, τα έσοδα από το πρόγραμμα είναι 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία προέρχονται από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom (391,63 εκατομμύρια ευρώ) και τον συνδυασµό της 10ετούς επέκτασης της υφιστάµενης αδείας του ΟΠΑΠ µε την άδεια εκµετάλλευσης για 35.000 παιγνιομηχανήματα (935 εκατομμύρια ευρώ).

Εντός της εβδομάδας αναμένεται ο διαγωνισμός για την πώληση των Κρατικών Λαχείων ("Εθνικό Λαχείο", "Λαϊκό Λαχείο" και επανακυκλοφορία του "Ξυστό"), ενέργεια από την οποία αναµένονται έσοδα ως και 750 εκατομμύρια ευρώ.

Στους ενδιαφερόµενους συγκαταλέγονται η ιταλική Lottomatica, η γαλλική Francaise de Jeux, ενώ δεδοµένο πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον της Intralot, η οποία µέχρι το 2003 που σταµάτησε να κυκλοφορεί το "Ξυστό" ήταν η διαχειρίστρια του παιχνιδιού από κοινού µε την αµερικανική Scientific Games.

Μέχρι το τέλος του 2011 ακολουθούν η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ και τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς και για την πώληση του ΟΔΙΕ.

Η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, που είχε σχεδιαστεί αρχικά για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, θα γίνει το 2012.

Κουκιάδης: Τα 5 δις δεν βγαίνουν by newsview _

Δεν υπάρχουν σχόλια: