Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Η λύση για το χρέος δεν είναι οριστική»

«Η λύση για την Ελλάδα δεν είναι οριστική», δηλώνει ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγνκ Σόιμπλε. Με αποκλειστικές δηλώσεις του στη Real news, ο διακεκριμένος οικονομολόγος εκτιμά πως θα υπάρξει ανάγκη στο μέλλον είτε για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους είτε για περαιτέρω δανεισμό της χώρας από τους εταίρους της ευρωζώνης. Παράλληλα, αμφισβητεί όι με το σχέδιο που συμφωνήθηκε θα μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ.

Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωζώνη;
Η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι θετική γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι προσέγγισαν περισσότερο την πραγματικότητα, το τι συμβαίνει στην ευρωζώνη. Μέρος αυτής της πραγματικότητας είναι πως η Ελλάδα δεν ήταν ικανή να αποπληρώσει το χρέος της. Αυτό ήταν σαφές εδώ και πολύ καιρό, όμως οι πολιτικοί το αρνούνταν. Οι πολιτικοί δέχονται τώρα την πραγματικότητα ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτό το κούρεμα, ότι δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Το κούρεμα ήταν απαραίτητο και αναπόφευκτο. Το έλεγα εδώ και αρκετό καιρό, όμως οι πολιτικοί το αρνούνταν και πιστεύω πως αυτό αποτελούσε πρόβλημα.

Για ολόκληρη την ευρωζώνη είναι ένα βήμα προς τα εμπρός. Δεν αποτελεί τη μεγάλη επανάσταση, όμως αποτελεί μια σημαντική πρόοδο.

Το δεύτερο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι πως νομίζω ότι αυτή δεν είναι η τελική λύση. Δεν είναι μια οριστική λύση (με διάρκεια) γιατί παραμένουν ανοιχτά πάρα πολλά ζητήματα. Δεν είμαι πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το εναπομείναν χρέος. Είναι ακόμη σχετικά υψηλό και είναι αναπόφευκτο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας το οποίο θα μειώσει περαιτέρω το ΑΕΠ. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει η δυνατότητα είτε να βοηθήσει τη χώρα σας, παρέχοντας επιπλέον οικονομική στήριξη μέσω δανείων, είτε να προχωρήσει σε περαιτέρω κούρεμα κάποια στιγμή στο μέλλον. Επίσης, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου EFSF, πώς δηλαδή αυτός ο πιστωτικός μηχανισμός θα λειτουργεί.

Με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται η μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε τι ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να φτάσει το χρέος προκειμένου να γίνει βιώσιμο;
Κατ’ αρχάς δεν είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον σχέδιο. Δεν είμαι σίγουρος, γιατί δεν είναι σαφές το ποια θα είναι πραγματικά η συμμετοχή των τραπεζών στη διαδικασία. Κατά δεύτερον, δεν είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές με ένα επίπεδο χρέους στο 120% του ΑΕΠ. Εάν δείτε την περίπτωση της Ιταλίας, υπάρχουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι οι επενδυτές θα είναι αισιόδοξοι για την Ελλάδα. Βεβαίως, πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο διοίκησης της ελληνικής οικονομίας, το ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και πόση στήριξη θα έχει το προσεχές χρονικό διάστημα η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να σταθεροποιήσει και να ανοικοδομήσει την οικονομία της.

Πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι ένα περαιτέρω κούρεμα;
Είναι πολύ δύσκολο να καταλήξει κανείς σε ένα νούμερο. Πρέπει να είναι σημαντικό όμως. Είναι δύσκολο να το υπολογίσει κανείς. Δεν γνωρίζω καν πόσο θα είναι αυτό το κούρεμα τελικά. Δεν είναι πραγματικά 50%.Τα πάντα εξαρτώνται από τη συμμετοχή των τραπεζών.

Σε ποιο ποσοστό δηλαδή πρέπει να φτάσει το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ;
Δεν έχει νόημα να πεις έναν αριθμό, για παράδειγμα στο 80%, γιατί εάν έχεις ένα τεράστιο έλλειμμα, ακόμη και αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι υπερβολικό. Εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση και από την ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή έγινε μείωση του επίπεδου χρέους, αλλά το έλλειμμα εξακολουθεί να είναι τεράστιο, και η ερώτηση είναι πόσο γρήγορα η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το χρέος σε αυτό το επίπεδο. Αρα, εάν το έλλειμμα ήταν ισορροπημένο ή σχεδόν ισορροπημένο για κάποιο διάστημα, τότε η οικονομία θα μπορούσε να διατηρήσει ένα υψηλό επίπεδο χρέους, ίσως ακόμη και άνω του 100% του ΑΕΠ. Ομως, δεν έχω πειστεί ακόμη ότι η Ελλάδα θα το καταφέρει αυτό.

Υπάρχει ακόμη πιθανότητα να οδηγηθεί η χώρα σε ανεξέλεγκτη χρεωκοπία;
Νομίζω ότι οι πιθανότητες είναι σημαντικά λιγότερες. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όμως οι πιθανότητες είναι λιγότερες.

Το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απομακρύνεται πλέον ή όχι;
Νομίζω ότι πλέον έχει γίνει πιο πιθανό η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αυτό αποτελεί έναν βαθμό προόδου.
http://www.real.gr
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: