Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία

Τέσσερις άμαχοι και ένας λιποτάκτης σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία, το καθεστώς της οποίας αντιμετωπίζει ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης από τα μέσα Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δύο άμαχοι, ανάμεσά τους ένας νεαρός άνδρας 29 ετών, σκοτώθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών στη Χομς.
Ένας πολίτης και ένας λιποτάκτης του στρατού σκοτώθηκαν επίσης στην επαρχία Χάμα από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας που τους καταδίωκαν.

Τέλος ένας ακόμη άμαχος σκοτώθηκε στη Χαράστα την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν έρευνες σε αυτή την πόλη που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.


Στη Ντεράα οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών που είχε συγκεντρωθεί στο πανεπιστήμιο με αίτημα περισσότερη ελευθερία. Κάποιοι από τους φοιτητές συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού που διοργανώνουν τις διαδηλώσεις.

Δεκάδες φοιτητές διαδήλωσαν επίσης και στο πανεπιστήμιο Καλάμουν στην επαρχία της Δαμασκού ζητώντας την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Μπασάρ φύγε, δεν θα γίνει διάλογος», φώναζαν κάποιοι από τους νεαρούς.

Εξάλλου σήμερα ξεκίνησε τις εργασίες της μία εθνική επιτροπή η οποία ‘θα επεξεργαστεί το σχέδιο του νέου συντάγματος της Συρίας», όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

Η σύνταξη νέου συντάγματος ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης στις αρχές του κινήματος αμφισβήτησης, όμως πλέον οι αντικαθεστωτικοί ζητούν την αποχώρηση του Άσαντ.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: