Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Προωθείται η έκπτωση φόρου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Έκπτωση φόρου που θα αγγίζει το 3% σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Παράλληλα, η παραπάνω έκπτωση εξετάζεται να παρέχεται και για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους τη φοροκάρτα, σε μια προσπάθεια να τονωθεί το κίνημα των αποδείξεων, το οποίο φαίνεται να έχει ατονήσει. Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως η έκπτωση φόρου θα αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο για την πραγματοποίηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό τρόπο, συναλλαγές οι οποίες είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν ενώ κόβεται υποχρεωτικά και απόδειξη.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί με ποιον τρόπο θα εκπίπτει η δαπάνη από τον φόρο. Εάν δηλαδή θα αφαιρείται από τον φόρο που πληρώνει ο φορολογούμενος στην εκκαθάριση της δήλωσής του ή θα εκπίπτει από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα.

Ένα παράδειγμα:

 Για φορολογούμενο με εισόδημα 20.000 ευρώ και συνολικές δαπάνες με πιστωτική κάρτα ύψους 5.000 ευρώ (έκπτωση φόρου 150 ευρώ).

Στην πρώτη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει φόρο 2.270, καθώς από τα 2.420 που οφείλει θα αφαιρεθούν τα 150 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για τα 19.850 ευρώ και ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλλει θα ανέρχεται στα 2.382,5 ευρώ, δηλαδή θα πληρώσει 37,5 ευρώ λιγότερα. Επειδή, όπως προκύπτει από το παραπάνω, το όφελος δεν είναι μεγάλο, στο υπουργείο εξετάζουν, αν υιοθετήσουν τον δεύτερο τρόπο, να αυξήσουν τον συντελεστή στο ποσοστό της έκπτωσης.

Το μέτρο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου.
24h NewsRoom
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: