Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Σκάνδαλο με το χαράτσι σε δήμους

Νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ακινήτων από το νέο τέλος, καθώς πολλοί δήμοι είχαν εσκεμμένα αυξήσει την τιμή ζώνης για να εισπράττουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Οι διορθώσεις θα αφορούν τη νέα χρονιά
Οι φουσκωμένες αντικειμενικές αξίες που χρέωναν οι δήμοι πυροδοτούν και το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο πληρώνουν πλέον προσαυξημένο οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η παραλαβή των ειδοποιητηρίων πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ σόκαρε αρκετούς ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαπίστωσαν ξαφνικά πως η αξία του ακινήτου τους είναι μεγαλύτερη.

Αρκετοί δήμοι, ακόμα και της Αθήνας -δηλαδή σε περιοχές εντός σχεδίου- χρέωναν αυξημένη τιμή ζώνης, προκειμένου να εισπράξουν και το αντίστοιχο υψηλό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Το γεγονός ότι το Τέλος κινείται σε χαμηλά επίπεδα δεν είχε δημιουργήσει προβλήματα μέχρι σήμερα, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν φαίνεται να ήλεγχαν και το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Ο υπολογισμός, όμως, του νέου ειδικού τέλους ακινήτων με βάση την τιμή ζώνης που έχει ληφθεί υπόψη για το ΤΑΠ οδηγεί σε νέες υπέρογκες επιβαρύνσεις τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πολιτών που έχουν ιδιόκτητο ακίνητο στο Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στα Πατήσια.

Η καταγγελία που έγινε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" από αναγνώστη αφορά τον υπολογισμό του τέλους με τιμή ζώνης 2.100 ευρώ, ενώ η πραγματική τιμή είναι 1.500 ευρώ, με συνέπεια να υπολογίζεται τέλος 8 ευρώ αντί 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ετσι, αντί να πληρώσει τέλος 560 ευρώ θα καταβάλει 896 ευρώ, ήτοι 336 ευρώ επιπλέον από αυτά που του αναλογούν.

Οι πολίτες που αδίκως χρεώνονται με παραπάνω τέλος, λόγω των αυξημένων τιμών ζώνης που χρέωναν οι δήμοι για να εισπράττουν επιπλέον ΤΑΠ, δεν έχουν καμία διέξοδο.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το φορολογικό νόμο 4002/2011, το τέλος ακινήτων υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία (επιφάνεια, τιμή ζώνης και παλαιότητα) που είχε η ΔΕΗ στις 17 Σεπτεμβρίου 2011. Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από το υπουργείο Οικονομικών.

Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα διαπιστώσουν ότι ο δήμος έχει κοινοποιήσει αυξημένη τιμή ζώνης στη ΔΕΗ δεν μπορούν να την αλλάξουν για φέτος. Θα πληρώσουν το τέλος με την αυξημένη τιμή ζώνης.

Εν τούτοις, αν υποβάλουν αίτημα στο δήμο, αυτός θα κοινοποιήσει τη νέα μειωμένη τιμή στη ΔΕΗ, η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΤΑΠ.

Μένει ανοιχτό το αν η μειωμένη τιμή ζώνης θα ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ειδικού τέλους από το 2012 και μετά, δεδομένου ότι η επιβάρυνση αυτή είναι μόνιμη και θα την πληρώνουμε σε ετήσια βάση.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: