Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Έξαλλοι με Παπανδρέου στην Ευρώπη

Για επιστροφή της ανασφάλειας κάνουν λόγο οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Κριτική στην επιλογή Παπανδρέου για δημοψήφισμα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου "φέρει βαριά ευθύνη" μετά την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, διότι προκαλεί αβεβαιότητα, δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ.

"Ο Παπανδρέου φέρει βαριά ευθύνη", δήλωσε ο Λετέρμ στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
"Οι αγορές έχουν ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας", υπογράμμισε.
Το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν και πάλι πτώση αποδεικνύει "ότι δημιουργήθηκε ξανά ανασφάλεια, την ώρα που όλος ο κόσμος έχει ανάγκη από ασφάλεια και εμπιστοσύνη", επεσήμανε ο βέλγος πρωθυπουργός.
"Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο της προηγούμενης Τετάρτης θα βοηθούσαν στην αποκατάσταση αυτής της εμπιστοσύνης", συνέχισε.
Ο Λετέρμ εξάλλου εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του έλληνα ομολόγου του σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. "Ο Παπανδρέου δεν είχε μιλήσει σχετικά ούτε πριν, ούτε στη διάρκεια, ούτε μετά τη σύνοδο", είπε.

"Αυτό που μετράει είναι να περιοριστούν οι ζημιές", πρόσθεσε.
Ο βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει πως οι Έλληνες έχουν επίγνωση ότι με το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% η ευρωζώνη έλαβε μία σημαντική απόφαση.
"Οι Έλληνες πρέπει να λάβουν την προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, όμως πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι πλέον ένα καθαρά εσωτερικό πρόβλημα της Ελλάδας", υπογράμμισε ο Λετέρμ.
Για την επίλυση της κρίσης χρέους είναι σημαντικό κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να συνεισφέρει, πρόσθεσε.


Το σχέδιο για δημοψήφισμα προκαλεί αβεβαιότητα, λένε οι ηγέτες σκανδιναβικών χωρών  

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ευρωπαϊκή συμφωνία της περασμένης εβδομάδας θα μπορούσε να αυξήσει την οικονομική αβεβαιότητα, δηλώνουν σήμερα ηγέτες σκανδιναβικών χωρών.
"Αυτό δεν βοηθά να υπάρξει ηρεμία όσον αφορά την κρίση χρέους και τη λύση στην οποία κατέληξε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ", δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιντ σε συνάντηση που είχε με άλλους ηγέτες σκανδιναβικών χωρών.

Το δημοψήφισμα "αυξάνει την αβεβαιότητα καθώς δεν είναι σαφές πότε θα διεξαχθεί και ποιες είναι οι εναλλακτικές", σημείωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ.
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ήταν αρνητική για τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Η Φινλανδία είναι η μόνη σκανδιναβική χώρα που βρίσκεται στην ευρωζώνη.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ, η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ότι το εν αναμονή δημοψήφισμα εναποθέτει "μεγάλη ευθύνη στο λαό της Ελλάδας", μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων NTB.


Μπερλουσκόνι: "Αβεβαιότητα στην αγορά"              
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Ελλάδας σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας "δημιουργεί αβεβαιότητες" στην αγορά, ανέφερε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε ανακοίνωσή του.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το σχέδιο διάσωσης που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Ένωση βαραίνει σημαντικά τις ανταλλαγές", επισημαίνει ο Μπερλουσκόνι.

"Πρόκειται για μία αναπάντεχη επιλογή που δημιουργεί αβεβαιότητες μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και λίγες ημέρες πριν τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες", συνεχίζει ο ιταλός πρωθυπουργός, την ώρα που το χρηματιστήριο του Μιλάνου πέφτει κατά 5,02% εξαιτίας της σημαντικής πτώσης των μετοχών των τραπεζών.


Ανυσυχούν οι Γερμανικές τράπεζες       
Η ομοσπονδία των ιδιωτικών γερμανικών τραπεζών (BdB) εκτίμησε σήμερα ότι η διοργάνωση δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τη συμφωνία με την ΕΕ αποτελεί "κάθε άλλο παρά" ευνοϊκή εξέλιξη, καθώς θα αυξήσει τις ανησυχίες στις αγορές και θέτει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου διάσωσης.

"Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να διοργανώσει δημοψήφισμα για τα μέτρα βοήθειας (που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας) αυξάνει την αβεβαιότητα στις αγορές", ανέφερε η BdB.

"Για τη σταθεροποίηση της κατάστασης η οποία είναι δύσκολη. . . η αβεβαιότητα αυτή, η οποία πιθανώς θα χαθεί μετά από μερικές εβδομάδες, είναι κάθε άλλο παρά δώρο", ανέφερε η BdB.
http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: