Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

«Περικλής» στο Εθνικό Θέατρο

Επιθυμώντας να δημιουργήσει οικογένεια κι ένα δυνατό κράτος, ο Περικλής, πρίγκιπας της Τύρου, έπειτα από περιπλανήσεις και ναυάγια σε στεριά και θάλασσα, παντρεύεται στο βασίλειο της Πεντάπολης, τη Θαΐσα.

Καρπός του γάμου τους μια κόρη, η Μαρίνα, και μοιραία συνέπεια του τοκετού ο θάνατος της μητέρας. Η κοπέλα μεγαλώνει μακριά από τον πατέρα και καταλήγει, με τη βία, σε έναν πορνείο, στη Μυτιλήνη. Η έμφυτη αθωότητά της θα την προστατεύσει από τους πελάτες μέχρις ότου πατέρας και κόρη ξανασυναντηθούν. Η μοίρα θα τους φέρει τελικά κοντά στη Θαΐσα, που από θαύμα έχει σωθεί και υπηρετεί στο ναό της Αρτέμιδος στην Έφεσο. Έτσι η οικογένεια του Περικλή όπως και το κράτος του, ξαναγεννιούνται από τις στάχτες.

Έργο της ωριμότητας του Γουίλιαμ Σέξπιρ, ο Περικλής συμπυκνώνει την εμπειρία μιας ολόκληρης ζωής σε ένα εντυπωσιακό θέαμα, που «ταξιδεύει» σε όλη τη Μεσόγειο και διασχίζει μαγικά το χρόνο. Στο έργο συνδυάζονται έξοχα το δραματικό με το κωμικό στοιχείο και η κοινωνική περιπέτεια με την υπαρξιακή αναζήτηση, μέσα απο συνεχείς εναλλαγές και εκπλήξεις.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο και η παράσταση θα συμμετάσχει τον Απρίλιο του 2012 σε ένα μεγάλο φεστιβάλ που διοργανώνει το θέατρο Globe του Λονδίνου, στο οποίο θα παρουσιαστεί το σύνολο των έργων του Σαίξπηρ, το καθένα σε διαφορετική γλώσσα.

Μετάφραση Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική διδασκαλία Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη Νατάσσα Τριανταφύλλη
Δραματολόγος παράστασης Βιβή Σπαθούλα

Διανομή:
Κώστας Βασαρδάνης
Γιάννης Βογιατζής
Γιώργος Γλάστρας
Στεφανία Γουλιώτη
Γιώργος Κοτανίδης
Χρήστος Λούλης
Μανώλης Μαυροματάκης
Βασίλης Παπαγεωργίου
Δημήτρης Πιατάς
Μαρία Σκουλά
Λυδία Φωτοπούλου
Μηνάς Χατζησάββας

Πρώτη παράσταση: 16/11/2011
Τελευταία παράσταση: 26/02/2012
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: