Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Καϊμακτσαλάν

Το όρος Βόρας γνωστό και ως Καϊμακτσαλάν (στα τούρκικα κaymak=κρέμα γάλακτος δηλαδή καϊμάκι και alan =περιοχή) βρίσκεται στον Νομό Πέλλης, 54 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας με τους πανέμορφους καταρράκτες της.
Είναι από τους πιο αγαπητούς προορισμούς του χειμώνα, κυρίως λόγω του Χιονοδρομικού του Κέντρου.
Υπάρχουν 16 σηματοδοτημένες πίστες, συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων.
Οι δύο από αυτές είναι πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο.
http://www.em-host.gr/emtravel/images/stories/xionodromika/kaimaktsalan/2.jpg
Παραμένει ανοικτό από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου και είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόση μεγάλη διάρκεια χιονιού κατάλληλου για σκι.
Οι πίστες είναι πολλών χιλιομέτρων και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας.
http://www.explosivo.gr/wp-content/uploads/2010/10/map-pistes.jpg
κλικ για μεγέθυνση
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με πρώτο τον Όλυμπο με 2.917 μέτρα ακολουθεί ο Σμόλικας με 2.637 μέτρα και το όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν με υψόμετρο τα 2.524 μέτρα.
http://www.agelioforos.gr/files/FOTO_ENTYPON/2009/12/24/2009122400160-preview.jpg
Να σημειωθεί ότι στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των στρατιωτών που πολέμησαν και έπεσαν νεκροί στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
http://www.touristorama.com/classes/class_image_thumb.php?image=../assets/images/SPECIAL_AFIEROMATA/KAIMAKTSALAN/1.jpg&logo=../assets/GFX/greek/logo.png&logoAlign=bottomRight
Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Έδεσσας και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν, βρίσκεται ο παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj86p_PdAnazUtAUlvxq8QAq-FDBCW3TQG4R5fWmhZzgKQbsCQ4LPhLd14-CbjYHjc2GSPIzaHAVCF0cstuaNXgWrbmblheuxNKwaEPdSnSVI_tnppV7n_wrdfEUhqSuS3bIrE_43uOR91X/s400/kaimaktsalan.jpg
Χτισμένος σε υψόμετρο 1200 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Βόρας αποτελεί πλέον τον πιο χειμερινό προορισμό της Βόρειας Ελλάδας.
Οι επισκέπτες, που επιλέγουν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, μαγεύονται από τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια με τα κεραμίδια, δείγματα της παραδοσιακής τοπικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, κτισμένα από πελεκητή πέτρα.
http://www.athinorama.gr/issues/1652/images/articles/data/kai/kai1180.jpg
Με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν, το χωριό μεταμορφώθηκε σε έναν κοσμικό οικισμό, ο οποίος θεωρείται ένας από τα ομορφότερους ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας, με παραδοσιακούς ξενώνες, εντυπωσιακές αναπαλαιωμένες κατοικίες και γραφικά μαγαζάκια.
http://www.agelioforos.gr/files/TAXIDIA/DSC_0277.jpg
Η τοποθεσία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ορμητήριο για δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, αναρρίχηση και φυσικά κωπηλασία στη Λίμνη Βεγορίτιδα, που είναι μια από τις μεγαλύτερες και βαθύτερες λίμνες της Ελλάδας.
www.citypress.gr
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: