Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ό,τι δε γνωρίζετε για τον καφέ

Το 90% του πληθυσμού της γης είναι εξαρτημένοι από αυτόν ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν αν δεν πιουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ.

Αν και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του ανθρώπου λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ιστορία και τα μυστικά του αγαπημένου ροφήματος.

-Ο καφές έρχεται δεύτερος σε κατανάλωση παγκοσμίως μετά το νερό.

-Την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή καφέ την κατέχει η Βραζιλία ενώ ακολουθεί η Κολομβία. Παράλληλα όλος ο καφές του πλανήτη παράγεται στη ζώνη μεταξύ του Τροπικού του Καρκίνου και του Τροπικού του Αιγόκερω.

-Σύμφωνα με το μύθο η επίδραση της καφεΐνης ανακαλύφθηκε από κάποιους βοσκούς της Αιθιοπίας όταν οι κατσίκες τους έφαγαν φύλλα καφεόδεντρου και άρχισαν να είναι υπερκινητικές.

-Για περισσότερο από 700 χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον καφέ ως ρόφημα.

-Αν και τα καφεόδεντρα μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα, τα καλλιεργούν μέχρι τα τρία για να είναι πιο εύκολο το μάζεμα των καρπών.

-Καθημερινά παράγονται πάνω από εφτά τόνοι καφέ.

-Οι χριστιανοί τον ονόμασαν «ποτό του Σατανά» καθώς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τους μουσουλμάνους ως υποκατάστατο του κρασιού, το οποίο απαγορευόταν να πιούν.

-Οι χώρες που είναι οι πιο φανατικές του καφέ βρίσκονται στην Ευρώπη και είναι οι Φινλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία.

-Ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο από ότι ένα μήλο.

-Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

-Αποτελεί ένα από τα καλύτερα αντηλιακά καθώς προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα.

-Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση παγκοσμίως σε κατανάλωση καφέ.

-Στη Βενετία άνοιξε το πρώτο καφενείο της Ευρώπης το 1683 και εκεί συναντιόνταν άνθρωποι της υψηλής κοινωνίας ενώ στη Βρετανία ο βασιλιάς απαγόρευσε να ανοίξουν καφενεία γιατί φοβόταν πως εκεί θα μαζεύονταν άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίων του.

-Το αγαπημένο ρόφημα αρχικά δεν πινόταν αλλά τρωγόταν αφού Αφρικανικές φυλές ανακάτευαν τους καρπούς των φυτών με λίπος δημιουργώντας τροφή γεμάτη ενέργεια.

-Η ποικιλία «Arabica» είναι πιο ήπια, αρωματική και καταναλώνεται από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ η ποικιλία «Robusta» είναι πιο πικρή και έχει 50% περισσότερη καφεΐνη ενώ καταναλώνεται από το υπόλοιπο 30%.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: