Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης"

Εκτενή άρθρα για τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα φιλοξενούν τα ξένα ΜΜΕ, που έχουν ως κύριο θέμα τους την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει τελικά σε δημοψήφισμα, καθώς και όλες τις πιέσεις που δέχθηκε για να αλλάξει την απόφασή του (Pics)
Τον γύρο του κόσμου κάνουν για άλλη μία μέρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με το σύνολο σχεδόν των διεθνών μέσων ενημέρωσης να έχουν πρώτο θέμα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απόψε στη Βουλή.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται για άλλη μια φορά να παραιτηθεί" είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στην "δραματική" έκκληση, όπως την χαρακτηρίζει,του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Αναφορά, επίσης, γίνεται στην κρισιμότητα της αποψινής βραδιάς.


Για προσποιούμενη αυτοπεποίθηση από την μεριά του πρωθυπουργού της Ελλάδας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρει πως ο Γ. Παπανδρέου αψήφησε την απόφασή του για δημοψήφισμα και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, παρά το ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, φαίνεται πως πλέον δεν έχει δυναμική.


Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση. "Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;" αναφέρει στο δημοσίευμα του. "Τουλάχιστον οι πολίτες έγιναν θεατές σε ένα μοναδικό πολιτικό θέαμα στην Αθήνα" τονίζει.


Η Bild παρομοιάζει την καγκελάριο με τον Ηρακλή, αναφέροντας ότι το κατόρθωμά της προσομοιάζει με τους άθλους του μυθικού ήρωα. Με τίτλο "Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης" το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ύστερα από τη συναίνεση που επιτεύχθηκε καθώς οι απειλές των Μέρκελ-Σαρκοζί απέδωσαν σύμφωνα με την Bild. "Τώρα πραγματικά η Άνγκελα Μέρκελ είναι η Angela Mercules".


Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. "Ο Παπανδρέου, αβέβαιος για το μέλλον, σκοτώνει το δημοψήφισμα" αναφέρει χαρακτηριστικά.


Για μία "ταραχώδη" ημέρα στην Ελλάδα κάνουν λόγο σε κεντρικό άρθρο τους οι New York Times και αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ακύρωσε το σχέδιό του για δημοψήφισμα και παραμένει στην θέση του, παρά τις φήμες που έκαναν λόγο για παραίτηση. Ο τίτλος του άρθρου είναι: "Ανακάλεσε το δημοψήφισμα ο Γ. Παπανδρέου".


"Οι ανησυχίες της G20 επικεντρώνονται στην Ελλάδα», έχει τίτλο η Le Monde, που δημοσιεύει ότι η ελληνική κρίση κυριάρχησε στις συζητήσεις των ηγετών στις Κάννες. Στη συνέχεια αναφέρεται στις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.


Με τίτλο "Τα σενάρια στο συρτάρι του Γιώργου Παπανδρέου" η Le Figaro σχολιάζει ότι τις δύο επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού με δημοψήφισμα ή εκλογές, ενώ όπως χαρακτηριστικά γράφει «το ωστικό κύμα που προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα τελικά μετατράπηκε σε ένα παράξενο hocus-pocus της εσωτερικής πολιτικής".


"Ο Παπανδρέου θέλει να αποσύρει το δημοψήφισμα, αλλά η κρίση συνεχίζεται. Μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα" αναφέρει η Liberation.


"Η Ευρώπη δέχθηκε με συγκράτηση και ανακούφιση την ακύρωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα" τιτλοφορείται η ισπανική El Pais ενώ στον υπότιτλο αναφέρει ότι ο Ομπάμα συζήτησε με τους ηγέτες της Ευρώπης τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο άρθρο σχολιάζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε σύντομα τις Κάννες για να ακούσει τις παραινέσεις των Μέρκελ-Σαρκοζί, ωστόσο όλοι την Πέμπτη ανέμεναν να δουν την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.


"Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου ανοιχτός σε μεταβατική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος για την Ελλάδα στην Corriere della Sera. Τονίζει μάλιστα ότι «μετά το σεισμό που προκάλεσε στην ήδη άσχημη οικονομικό κατάσταση της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πίσω".

http://news247
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: