Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συγγνώμη, αλλά τα παιδιά μου πεινούσαν...

Η κρίση τούς οδήγησε στην παρανομία. Επιχειρηματίες, οικογενειάρχες, αγρότες, άνεργοι και άνθρωποι του μεροκάματου συγκαταλέγονται πλέον στη λίστα των κατηγοριών με τους ληστές.
Η είδηση της σύλληψης του Γιώργου Κρητικού, του 44χρονου επιχειρηματία της Γλυφάδας που την ημέρα έντυνε λαμπερά πρόσωπα της showbiz και το βράδυ λήστευε στα νότια προάστια, αποτελεί μόνο την κορυφή τού παγόβουνου, καθώς καθημερινά το αστυνομικό δελτίο καταγράφει παρόμοιες περιπτώσεις. Κάποιοι από αυτούς χτυπούν τράπεζες, ενώ κάποιοι άλλοι βγαίνουν για ένα... απλό μεροκάματο «ανοίγοντας» περίπτερα.

Το κόλπο στη Στυλίδα
Τα πολλά επιχειρηματικά ανοίγματα που είχε κάνει ένας επιχειρηματίας από τη Φθιώτιδα τον οδήγησαν σε χρέη τα οποία αδυνατούσε να εξοφλήσει, με αποτέλεσμα να πάρει την απόφαση να λάβει μέρος σε ληστεία τράπεζας. Ο λόγος για έναν ιδιοκτήτη καφετέριας από την ευρύτερη περιοχή της Στυλίδας, ο οποίος συμμετείχε σε ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας της πόλης μαζί με έναν 25χρονο φαντάρο, έναν 30χρονο σεκιουριτά και έναν Αλβανό. Η ληστεία είχε σημειωθεί στις 8 Δεκεμβρίου του 2009 με λεία 196.000 ευρώ και εξιχνιάσθηκε λίγες ημέρες αργότερα. Επειδή έξω από το υποκατάστημα ήταν σταθμευμένο ένα περιπολικό του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ο 40χρονος τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας για να τον ενημερώσει για ένα δήθεν τροχαίο ατύχημα που σημειώθηκε στο χωριό Αυλάκι, με συνέπεια το πλήρωμα να φύγει και οι ληστές να δράσουν ανενόχλητοι. Ο 40χρονος κατηγορούμενος για ληστεία είναι ελεύθερος μέχρι να γίνει η δίκη του, η οποία μέχρι σήμερα έχει πάρει τρεις αναβολές.

Το διπλό χτύπημα στην Κρήτη
Σαν βόμβα εν αιθρία έπεσε η είδηση ότι γνωστός επιχειρηματίας του Ηρακλείου Κρήτης συνελήφθη για συμμετοχή σε διπλή ληστεία! Το περιιστατικό συνέβη το πρωί της 26ης Νοεμβρίου του 2009 στις Αρχάνες, όταν για μερικά λεπτά ο οικισμός μετατράπηκε σε Αγρια Δύση. Κουκουλοφόροι, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης μπαρ, κρατώντας όπλα λήστεψαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο παρακείμενα τραπεζικά καταστήματα στην κεντρική πλατεία των Αρχανών, από τα οποία πήραν συνολικά 50.000 ευρώ. Αφού σταμάτησαν την κυκλοφορία, στη συνέχεια έφυγαν φορτωμένοι με λεφτά, μοιράζοντας ευχές για «καλά Χριστούγεννα». Πέντε μήνες αργότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα μέλη συμμορίας για τη διάπραξη ληστειών, ανάμεσα στις οποίες και η διπλή των Αρχανών. Τον επιχειρηματία βάραιναν απίστευτα χρέη εξαιτίας ανοιγμάτων που είχε κάνει.

«Συγγνώμη, αλλά τα παιδιά μου πεινούσαν...»
Μία συγκλονιστική ιστορία μοιράστηκε με την «Espresso της Κυριακής» η πρόεδρος των περιπτερούχων Κρήτης Ελένη Χαιρέτη. Οπως είπε, τις προάλλες ένας 40χρονος μεροκαματιάρης επιχείρησε να κλέψει έναν περιπτερά τον οποίο γνώριζε πολλά χρόνια και με τον οποίο αντάλλασσε καθημερινά καλημέρα. «Μια νύχτα, ο Ηρακλειώτης, πατέρας τριών παιδιών, σε κατάσταση απελπισίας αποφάσισε να διαρρήξει το περίπτερο, αφού προηγουμένως ξήλωσε τις κάμερες που υπήρχαν εξωτερικά. Οταν όμως μπήκε μέσα το μετάνιωσε και δεν πήρε τίποτα. Απλώς έκανε μεταβολή και έφυγε. Το επόμενο πρωί, ο περιπτεράς κάλεσε την Αστυνομία και την ώρα των ερευνών, ο 40χρονος πλησίασε τον επιχειρηματία και του αποκάλυψε πως εκείνος ήταν ο δράστης της απόπειρας διάρρηξης. Με σκυμμένο το κεφάλι τού ζήτησε συγγνώμη και του είπε ότι το μετάνιωσε. Αλλά αυτό που προκάλεσε συγκίνηση ήταν όταν του αποκάλυψε πως εκείνο το βράδυ τα παιδιά του του ζήτησαν πατατάκια και γιαούρτι επειδή πεινούσαν και πάνω στην απελπισία του αποφάσισε να διαρρήξει το περίπτερο».

Η «στροφή» του βιοτέχνη
Η απόγνωση και το απίστευτο άγχος που του προκαλούσαν τα δυσβάσταχτα χρέη που είχε οδήγησαν έναν επιχειρηματία από την Κατερίνη να διαπράξει ληστείες. Ο 38χρονος διατηρούσε βιοτεχνία με χαρτικά στην πόλη της Μακεδονίας και ζητούσε βοήθεια από παντού, από συγγενείς και φίλους. Τα χρέη ήταν τόσο μεγάλα που δεν μπορούσε να τα αποπληρώσει όσο κι αν προσπαθούσε. Ωσπου σκέφτηκε την προοπτική μιας ληστείας. Πριν από ενάμιση μήνα, λήστεψε ένα περίπτερο και δεν άργησε να ληστέψει και ένα δεύτερο. Οι κινήσεις του όμως ήταν εντελώς ερασιτεχνικές, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί που είχαν ειδοποιηθεί από τους περιπτερούχους θύματα να μη δυσκολευτούν να τον συλλάβουν.

Η σύλληψη του αγρότη
Τα τεράστια χρέη που είχε στις τράπεζες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δουλειές του πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο οδήγησαν έναν αγρότη από τη Θεσπρωτία στην απόπειρα ληστείας. Το περιστατικό έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο αγρότης προσπάθησε να ληστέψει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Συνελήφθη όμως από αστυνομικούς που έκαναν τυχαία περιπολία στο σημείο και στην κατοχή του βρέθηκε ένα ψεύτικο όπλο. Οπως είπε στη συνέχεια, χρωστούσε πολλά χρήματα στις τράπεζες, τα οποία δεν είχε να πληρώσει.

Η απάτη για αποπληρωμή δανείων
Σε μια προσπάθεια να κρατήσει την επιχείρησή του όρθια, ένας επιχειρηματίας από την Ηλεία σκέφτηκε την απάτη ως την ευκολότερη λύση για να εξοικονομήσει χρήματα. Τα χρέη και τα δάνεια που είχε ο 43χρονος είχαν μετατραπεί σε θηλιά που του έσφιγγαν τον λαιμό. Ετσι, τον Απρίλιο του 2011 αποφάσισε να εξαπατήσει τράπεζες δίνοντας πλαστά στοιχεία τα οποία θα του εξασφάλιζαν δάνεια με τα οποία θα αποπλήρωνε τα δάνεια τα οποία είχε πάρει από άλλες τράπεζες. Η απάτη έγινε αντιληπτή από τους αρμόδιους, οι οποίοι ειδοποίησαν τις Αρχές και ο επιχειρηματίας συνελήφθη.
Espressonews.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: