Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Με στόχο τη διάσωση της μεσαίας τάξης

Οι παραγωγικοί φορείς του Πειραιά αναλαμβάνουν συλλογική πρωτοβουλία με στόχο τη διάσωση της μεσαίας τάξης και κατ' επέκταση του συνόλου του κοινωνικού ιστού.

Στη σημερινή τέταρτη κατά σειρά συνάντησή τους, πρόεδροι και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων υποστήριξαν ότι η Ελλάδα διέρχεται τη βαρύτερη μεταπολεμική κρίση, τόνισαν την ανάγκη άμεσης αντίδρασης και κάλεσαν τον ελληνικό λαό και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της χώρας να διεκδικήσει με ειρηνικό τρόπο τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

«Το "κούρεμα" του χρέους σημαίνει κούρεμα της ζωής των Ελλήνων, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες ήταν το μη χείρον βέλτιστον», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης και ανέφερε ότι «είμαστε σε κατάσταση ελεγχόμενης χρεοκοπίας».

Υποστήριξε ότι έχουμε μπει σε ένα διεθνή Τειρεσία, πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική επιχειρηματικότητα έχει χαθεί, ενώ ο ανθελληνισμός της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των τραπεζών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προέβλεψε, επίσης, ότι θα επιβληθεί νέο μνημόνιο, μίλησε για δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και ότι η μοναδική λύση είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα προκύψει από το κούρεμα, σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη είναι η έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών και η ακριβή χρηματοδότηση από αυτές σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα συντάξουν ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τις προτάσεις και τις θέσεις όλων των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, το οποίο θα καταθέσουν στα πολιτικά κόμματα.

«Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης. Δεν ξέρουμε όμως τι να αποταμιεύσουμε. Το μόνο που έχουμε είναι η δύναμη και η διάθεσή μας να βγει ο τόπος από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Ζησιμάτος ανοίγοντας την εκδήλωση και εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις, ενώ όπως είπε ευχή όλων είναι ο τόπος να περάσει με ήρεμο τρόπο στην επόμενη μέρα.

«Μια κοινωνία με ισχυρό νόμισμα αποδομείται εν καιρώ ειρήνης. Πρέπει να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ότι έχουμε πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει. Επιβάλλεται να αντιδράσουμε άμεσα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΠ ενώ ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος γιατί «είμαστε όλοι μαζί».

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Βαρβάρα Ανεμοδουρά τόνισε ότι στα 20 χρόνια που ασκεί το επάγγελμα του γιατρού πρώτα φορά βλέπει τόση απόγνωση, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, και προέβλεψε το τέλος του ιατροφαρμακευτικού συστήματος περίθαλψης.

«Εμείς πρέπει να πούμε το όχι στην κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, εμείς πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία που έχει ανάγκη από μια πλάτη και ένα στήριγμα» επεσήμανε και εκτίμησε ότι θα σταματήσουν οι ευπαθείς ομάδες να έχουν βιωσιμότητα, ενώ έκανε λόγο για ανυπαρξία και καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία.

«”Κούρεμα” σημαίνει φτωχά νοικοκυριά», πρόσθεσε η πρόεδρος του ΙΣΠ.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιώργος Μπενέτος επέρριψε την ευθύνης για ό,τι βιώνουμε σήμερα στο πολιτικό σύστημα, το οποίο δαιμονοποίησε την επιχειρηματικότητα.

Είπε επίσης ότι η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι η λύση και σημείωσε ότι «οι λύσεις θα έρθουν μόνο εάν εμείς είμαστε έτοιμοι».

Ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχουν βγει 13 φορολογικά νομοσχέδια και κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να κοστολογήσουν. «Πουλάμε με άγνωστο την ελπίδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δημιουργήσαμε σχεδόν ένα εκατομμύριο ανέργους από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν -όλα τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα είναι εναντίον των επιχειρήσεων», ενώ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση της Τουρκίας, η οποία «κατέβασε το ΦΠΑ από το 7% στο 4,5%, ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα το ανέβασε στο 23%».
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: