Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Ιταλία: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει, πολύ μεγάλη για να σωθεί;

“Τα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Ευρωζώνη, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή την επόμενη εβδομάδα”.


Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφερόμενο στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τον επόμενο “αδύναμο κρίκο” της, την Ιταλία. “Μάλιστα, το μέγεθος της Ιταλίας κάνει τις πιθανές συνέπειες των προβλημάτων αυτών ακόμη πιο επικίνδυνες, σε σχέση με εκείνες από την... Ελλαδίτσα”, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

“Η Ιταλία έχει πολλές συστημικές εμπλοκές” να αντιμετωπίσει, αναφέρει ο Θάνος Βαμβακίδης, επικεφαλής του ευρωπαϊκού “G10 FX Strategy”, της Bank of America-Merrill Lynch Global Research, τον οποίο επικαλείται το δίκτυο. “Είναι υπερβολικά μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και υπερβολικά μεγάλη για να σωθεί”, συμπληρώνει.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιταλία περιλαμβάνουν το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη και την έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικών αντί της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, υποστηρίζει το δημοσίευμα. Το ιταλικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει σε ψηφοφορία για τα νέα οικονομικά μέτρα που απαιτούνται, την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός “ανταρτών” αναμένεται να τα καταψηφίσει. Την ίδια ώρα, τα ιταλικά σπρεντς δεκαετών ομολόγων εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία και για την ανάγκη πιθανής ένταξης της χώρας στον μηχανισμό στήριξης. “Οι αγορές δεν πιστεύουν πια τον Μπερλουσκόνι”, σχολιάζει ο Βαμβακίδης.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: