Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Σενάρια για επιστροφή στη δραχμή από τον Ξένο Τύπο

Κλίμα αιφνιδιασμού και ανησυχίας μεταφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για την "υψηλού ρίσκου" αναγγελία διενέργειας δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό για την έγκριση, ή μη, της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απομείωση κατά το 50% του ελληνικού χρέους (Pics)
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού άνοιξε τον ασκό του Αίολου και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μιλάνε ακόμα και για επιστροφή στη δραχμή.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βρετανικός Guardian, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι: "τι θα ερωτηθεί  ο ελληνικός λαός; Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι διατυπωμένο ως επιλογή μεταξύ του ευρώ και της δραχμής, τι θα συμβεί αν ο ελληνικός λαός  επιλέξει να βγει από το ενιαίο νόμισμα; Ποια θα είναι ο μηχανισμός; Αν ναι, τι θα συνέβαινε στις  τράπεζες  και την  ανακεφαλαιοποίηση τους;".
Ο Σαρκοζί για το δημοψήφισμα
Κεντρικό θέμα στη Γαλλική  Le Monde είναι η αντίδραση του Γάλλου πρόεδρου που "έμεινε άφωνος με την αναγγελία του δημοψηφίσματος" από το πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου όπως αναφέρει στενός του συνεργάτης.


Η εφημερίδα που δεν αναφέρει το όνομα του συνεργάτη του πρωθυπουργού αναφέρει "η χειρονομία των Ελλήνων είναι ανορθολογική και, από τη δική τους σκοπιά, επικίνδυνη".
Η γαλλική εφημερίδα εξηγεί ότι "ο κ.Παπανδρέου φαίνεται ότι ήταν το θύμα μιας εξέγερσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ". Όμως, ως ότου γίνει το δημοψήφισμα "όλο το σχέδιο που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες καταρρέει", ενώ γαλλικοί κύκλοι, που επιβεβαιώνουν ότι και οι "Γερμανοί έχουν αιφνιδιαστεί" και το ΔΝΤ το ίδιο, αναρωτιούνται επιπρόσθετα "πώς θα μπορέσει να ζήσει η Ελλάδα ως το δημοψήφισμα -αν τελικά αυτό γίνει".
Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα είναι ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συνόλου των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι ήταν από τους στενότερους συμμάχους της Αθήνας στην Ευρώπη, ενώ οι προσωπικές σχέσεις Σαρκοζί - Παπανδρέου ήταν πολύ καλές.
Το πρόβλημα είναι ότι τα δημοψηφίσματα, όταν ανακοινώθηκε από εν ενεργεία πρωθυπουργός, είναι δύσκολο να βάλει πίσω στο κουτί. Δεν υπάρχει πραγματική γνώση πώς οι Έλληνες θα ψηφίσουν, ακόμα και αν λένε οι πολιτικοί τους ότι η λιτότητα θα ήταν τόσο πολύ χειρότερη εκτός Ευρωζώνης και χωρίς την προστασία της ένα πακέτο δανείου.
Η διάσωση είναι σε κίνδυνο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη" αναφέρει η γερμανική Handelsblatt.


"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει έναν περίεργο ελιγμό. Τώρα η τράπουλα να ανακατεύεται, γιατί το "ναι" των Ελλήνων είναι αμφίβολο. Αρχίζει ένα συναρπαστικό ματς, που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτικό κραχ".
"Η ανακοίνωση από την Αθήνα έπεσε σαν βόμβα και προκάλεσε σοκ και οργή μεταξύ εταίρων στην ΕΕ, τους κρατικούς πιστωτές της χώρας και τους επενδυτές οι οποίοι Παπανδρέου φλερτάρει εδώ και μήνες. Ποια είναι η αξία των λόγων του Έλληνα Πρωθυπουργού; Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον κύριο Παπανδρέου σε όλα; Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό που ο Παπανδρέου θέλει θέτοντας δημοψήφισμα, είναι να καταρρεύσουν οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας" αναφέρει η εφημερίδα.
Φινλανδία: Η Ελλάδα ψηφίζει παραμονή στο ευρώ
Για κατάσταση τόσο κρίσιμη που "ουσιαστικά είναι μια ψηφοφορία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ", έκανε λόγο ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Αλεξάντερ Σταμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Φινλανδός υπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ειδάλλως δε θα παρασχεθεί καμία βοήθεια: "Ξαφνικά αν καταψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η Ελλάδα που θα έχει παραβιάσει τη συμφωνία" τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα προβάλει το επιχείρημα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η υποστήριξη της συμφωνίας των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Γκάβιν Χιούιτ του BBC, ο οποίος επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα δηλώνουν ότι προτιμούν το χάος της χρεοκοπίας από την πολυετή κακουχία.


"Ανησυχητική" χαρακτηρίζουν την απόφαση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για να θέσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης σε δημοψήφισμα οι Financial Times, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη.


"Μπορεί να "εκτροχιάσει" τη διαδικασία για το εθελοντικό "κούρεμα" του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες κατά 50% προτού καλά καλά αρχίσει" τονίζει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα και συμπληρώνει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού εντείνει τις ανησυχίες για κατάσταση που ίσως βγει εκτός ελέγχου στην Ελλάδα
http://news247.gr
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: