Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ραγδαίες οι εξελίξεις

Στις 17:00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν μέσω ντόμινο εξελίξεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.


Κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την επιτακτικότητα της ανάγκης η Ν.Δ. να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, ενώ, όσον αφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας, είπε ότι, ακόμα κι αν αυτή δημιουργηθεί, το πρόβλημα παραμένει. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, είπε ότι αυτό θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους μας ήθελαν εκτός ευρώ.

Στις 14:15, άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα συγκληθεί η Κ.Ο. του κόμματος και συγκεκριμένα στις 17:00 το απόγευμα, εν μέσω ανεξαρτητοποιήσεων και τοποθετήσεων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά του δημοψηφίσματος και του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα συνεχιστεί κανονικά. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σχετικά, κάτι τέτοιο επιτάσσει το Σύνταγμα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία.

Μέχρι πριν από λίγο είχαν μιλήσει έξι υπουργοί, χωρίς να εκφραστεί, κατά τις πληροφορίες, καμία διαφωνία επί του πλαισίου που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο οποίος δεν δέχεται τους όρους που έθεσε με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά το υπουργικό συμβούλιο φέρεται επίσης να είπε ότι το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου».

Ανέφερε δε, πως «αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ΄ όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «για να σώσουμε την Ελλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντήσει τον Κ. Παπούλια, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, η στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Κατερίνα Βαρτζελή, μιλώντας στο Reuters είπε ότι: «ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε και ούτε προτίθεται να παραιτηθεί». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών.

Σε δηλώσεις του στις 14:00 το μεσημέρι, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών

Zougla.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: