Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής αντιμετωπίζει η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.
«Η διάβρωση της λουρονησίδας που τη διαχωρίζει από τη θάλασσα, κυρίως στη βόρεια πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή ψαριών απ’ το παραδοσιακό ιχθυοτροφείο (διβάρι) και τη γενικότερη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος», αναφέρεται σχετικά και επισημαίνεται:  «Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μελών του αλιευτικού συνεταιρισμού και τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης, οι υπεύθυνοι τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθυστερούν απαράδεκτα. Εάν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει να χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με βάση τα οποία έχει ενταχθεί στους 11 προστατευόμενους υγροτόπους RAMSAR της χώρας μας και να ενωθεί πλήρως με τη θάλασσα».

«Το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα το Δ.Σ του Φορέα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να προτείνει μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης της λουρονησίδας, ενώ παράλληλα υπέβαλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Προγραμματική Σύμβαση (με την Περιφερειακή ενότητα Ηλείας) προκειμένου να έχει τη σύμφωνη γνώμη της, ώστε να εντάξει το έργο της μελέτης, για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, αφού ο φορέας δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για να εκπονεί μόνος του μελέτες ή έργα.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απάντησε με σοβαρή καθυστέρηση και μόλις πριν λίγες μέρες (31-10-2011) έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Και φυσικά μιλάμε για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν η ταχύτητα των ενεργειών είναι αυτή», συμπεραίνει η ανακοίνωση, «οι τσιπούρες του Κοτυχιού μέχρι να γίνουν τα έργα θα έχουν γίνει πελαγίσιες!».

Πηγή: econews
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: