Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Καυστικοί οι σημερινοί Financial Times για την απόφαση του δημοψηφίσματος

Με την ανακοίνωσή του για το δημοψήφισμα έγκρισης της νέας δανειακής σύμβασης από την Ευρώπη, λίγες μέρες μόλις από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, ο έλληνας πρωθυπουργός «εξέπληξε».

Στο σημερινό δημοσίευμά της σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα η εφημερίδα Financial Times συνεχίζει πιο καυστικά.

Κάνει λόγο για το έντονο κλίμα αποδοκιμασίας στην Ελλάδα εναντίον των μέτρων λιτότητας, και αναφέρει ότι οι βίαιες διαδηλώσεις και οι απεργίες έχουν γίνει συνήθεια για την Αθήνα.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι FT, επικαλούμενοι πηγές από τους κόλπους της Ευρωζώνης, «ο κ. Παπανδρέου είχε εμφανιστεί επιφυλακτικός για το περιεχόμενο του νέου πακέτου κατά τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας στην σύνοδο της Ε.Ε., αλλά κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για μια ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που έρχεται ως έκρηξη από το πουθενά».

«Οι εκτιμήσεις λένε ότι μόνο ο Παπανδρέου πιστεύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας», κάτι τέτοιο, αναφέρει η ίδια πηγή. «Με την ανεύθυνη αντιπολίτευση να υπόσχεται το φεγγάρι στους Έλληνες ψηφοφόρους, είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς τι θα προκύψει από αυτό το δημοψήφισμα», αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής, Σόνι Καπούρ. «Αυτή η απόφαση είναι καλή για τη δημοκρατία, αλλά πιθανόν να καταστήσει την κρίση του ευρώ ακόμη χειρότερη, ενισχύοντας την αβεβαιότητα, μέσα σε ένα εύθραυστο περιβάλλον», καταλήγει…

Τέλος, όπως αναφέρει τραπεζικό στέλεχος στην Αθήνα, «πρόκειται για μια ανησυχητική απόφαση από τον πρωθυπουργό. Θα μπορούσε να εκτροχιάσει την όλη διαδικασία, πριν καν ακόμη ξεκινήσει», σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η απόφαση δημοψηφίσματος προκάλεσε αναταραχή στις αγορές, με το ευρώ να πέφτει στα 1.3827 δολάρια, περισσότερο από 2% σε μια μέρα.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: