Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Νέα σύνοδος των G20 για τη διεθνή θωράκιση της Ελλάδας

Μπορεί να συναντήθηκαν πολύ πρόσφατα στις Κάννες, ωστόσο οι ηγέτες των κρατών της G20 πρόκειται να ξανασυναντηθούν σύντομα, πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία αναφορικά με τη διεθνή θωράκιση της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα «Financial Times», που υποστηρίζει ότι οι διαπραγματεύσεις στις Κάννες έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο το τριμερές πακέτο που προτάθηκε από την Γαλλία μπλόκαρε από το «βέτο» που έθεσε σε μια του πτυχή, η γερμανική Bundesbank.

Η ιδέα της πραγματοποίησης άλλης μίας συνόδου των G20 πριν από το Φεβρουάριο, έχει και την υποστήριξη του Καναδού υπουργού Οικονομικών, Τζιμ Φλάχερτι. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο «δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ καθώς πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών». Έτσι, εκτιμάται ότι μια σύνοδος σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των G20 μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε γαλλικό έδαφος εντός Νοεμβρίου είτε στο Μεξικό το Δεκέμβριο. Προαπαιτούμενο για κάτι τέτοιο είναι όμως η γερμανική κεντρική τράπεζα να καθησυχαστεί και να άρει τις αντιρρήσεις της.

Η παρ’ ολίγον συμφωνία της περασμένης συνόδου των G20 περιλάμβανε τρία σκέλη. Το πρώτο είναι η εξεύρεση επιπλέον κεφαλαίων για το ΔΝΤ (περίπου 300 δισ. ευρώ), το δεύτερο αφορά στην κατανομή από το ΔΝΤ επιπλέον 250 δισ. δολαρίων για ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα και το τρίτο την χρήση των δικαιωμάτων αυτών από τις χώρες της ευρωζώνης (προκειμένου να επενδυθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να συμμετάσχουν στην ενίσχυσή του και άλλοι επενδυτές αναλαμβάνοντας μικρό ρίσκο).

Star
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: