Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συνάντηση γιγάντων της jazz στο Παλλάς

Μια ακόμα συνάντηση γιγάντων της jazz μουσικής θα γίνει στο πλαίσιο της ιδιαίτερης και πολύ επιτυχημένης σειράς συναυλιών Jazz Masters του Παλλάς.


Σε μία παραγωγή που ελάχιστες φορές παρουσιάστηκε παγκοσμίως, ο μοναδικός Chucho Valdes και η πολυμελής και βραβευμένη μπάντα του των AfroCuban Messengers, συναντάται με το θρυλικό σαξοφωνίστα Archie Shepp!

Ο κορυφαίος κουβανός πιανίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Chucho Valdes, βραβευμένος ήδη με 7 Grammies, είναι ο γιος του μοναδικού συνθέτη της κουβανικής μουσικής Bebo Valdes και μεσουρανεί στο χώρο της μουσικής εδώ και πέντε τουλάχιστον δεκαετίες.

Στα τέλη της δεκαετίας του 60’ πλέον ο Valdes έχει ήδη αποφασίσει ότι πλέον μόνο ως leader μπορεί να πορευτεί και φτιάχνει το δικό του combo, το οποίο με την μορφή του κουϊντέτου, θα είναι και η πρώτη μπάντα που θα βγει να παίξει σε Φεστιβάλ εκτός Κούβας το 1970, προσκεκλημένο από το Jamboree International Jazz Festival της Πολωνίας.

Ο μεγάλος Dave Brubeck αφού έδωσε στον Chucho τα συγχαρητήριά του, τον κατέταξε ανάμεσα στους κορυφαίους 5 πιάνιστες στον κόσμο και ανάμεσα στους Bill Evans, H. Hancock, C. Corea και O. Peterson!

Το 1972 θα προσθέσει πνευστά και περισσότερα κρουστά στην μπάντα του, ενώ το 1973 θα δημιουργήσει με τον Armando Romeu τους περίφημους Irakere, το πιο διάσημο και σημαντικό συγκρότημα κουβανέζικης μουσικής του 2ου μισού του 20ου αιώνα.

Μαζί του οι περίφημοι Afrocuban Messengers με τους οποίους εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό και με τους οποίους απέσπασε το τελευταίο ίσως Latin Jazz album Grammy της ιστορίας το 2011, αφού η κατηγορία καταργήθηκε.

Ο Archie Shepp είναι μία εμβληματική και ιστορική προσωπικότητα στον χώρο της jazz. Εκτός από σπουδαίος σαξοφωνίστας, συνθέτης, πιανίστας, τραγουδιστής, ποιητής και συγγραφέας, ο Shepp είναι ένας αυθεντικός θρύλος της αφροαμερικανικής κοινότητας. Γεννήθηκε το 1937 στο Fort Lauderdale της Florida, αλλά μεγάλωσε στην Philadelphia σπουδάζοντας αρχικά στη δραματική σχολή Goddard. Γρήγορα, όμως, τον κέρδισε η μουσική και στράφηκε σε σπουδές σαξόφωνου και πιάνου.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: