Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Big Brother says everything is OK

του Άρη Δαβαράκη

Δέ λέω πως δεν είδα Mega και δεν παρατήρησα οτι ο ο Γιάννης Πρετεντέρης τάχει πάρει στο κρανίο αλλά προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να διατηρήσει την ψυχραιμία του. Αλλά μετά, («και διατί να το κρύψωμεν άλλωστε», όπως λέει και ο επίτιμος) είδα Σία και συνεργάτες στον ΣΚΑΙ που είναι ο αγαπημένος μου τηλεοπτικός, κακά τα ψέμματα - ίσως επειδή ούτως η άλλως βλέπω μόνο ειδήσεις και αυτό κυρίως σε εποχές «κρίσεων».

Το Τιμ του Αρη Πορτοσάλτε λοιπόν ήταν την Τρίτη το βράδυ όσο μπορούσε πιό cool και καθησυχαστικό: Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης, δεν τίθεται θέμα εξόδου μας απο την Ευρωζώνη, δεν τίθεται θέμα επιστοφής στη δραχμή και δεν τίθεται καν ζήτημα αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Μπορούμε, μας παρακαλούν, να χαλαρώσουμε λιγάκι γιατί με την στρίτζα και την γκρίνια τα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα; Ολη η γνωστή (και πολύ αγαπητή στον τηλεθεατή Ζαχαρία) παρέα, ήταν χαμογελαστή, αισιόδοξη και αποφασισμένη να μην συμβάλλει στην δημιουργία «κακού κλίματος» που επιχειρείται απο πολλές πλευρές. Λεφτά υπάρχουν, τα μέτρα προχωρούν, δεν πειράζει που πήγε στο 5,4% ο πληθωρισμός μέσα σ΄ένα μήνα, συμβαίνουν αυτά – «ολα θα πάνε καλά» εν ολίγοις.

Στο φινάλε του δελτίου βγαίνει πάντα ο Διεθυντής του για ένα γρήγορο και, συνήθως, εύστοχο σχόλιο on air. Αυτή τη φορά η Σία τον ρώτησε για το Καμποτάζ και τα βάσανα των Ευρωπαϊκής σημαίας καραβιών που δεινοπαθούν για να περάσουν τα στενά της Κορίνθου – λόγω τών τραμπουκισμών κάποιων συνδικαλιστών που τα αρχικά τους θυμίζουνε «της Λαρίσσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό», αλλά δεν γράφονται έτσι και δεν είναι ποτάμι, είναι εκ του Περισσού, παιδιά του ενδόξου ΚΚΕ και της κόκκινης Αλέκας. Ο κ. Πορτοσάλτε εξήγησε πως το δικαστήριο εξέδωσε μεν απαγορευτικά μέτρα δικαιώνοντας τα ξένα καράβια, αλλά δεν μπορούσε να μην σημειώσει ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την εκτέλεση της απόφασης». Ελα όμως που το Λιμενικό (το μόνο αρμόδιο να πάει στους συνδικαλιστές με την απόφαση στό χέρι και αν δεν διαλυθούν να τούς διαλύσει), ανήκει στην δικαιοδοσία του Υπουργείου Δημοσίας τάξεως (ή «του Πολίτη» αν το προτιμάτε) και η Υπουργός Οικονομίας, αρμόδια για το υπόλοιπον του ζητήματος, δεν μιλιέται με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως (ή «του Πολίτη»). Δεν μπορούνε να συνεννοηθούν γιατί είναι θυμωμένη η Λούκα με τον Μιχάλη, άρα η δικαστική απόφαση δεν μπορεί να εκτελεστεί άμεσα. Καταλάβατε;

    Πάρα πολύ cool πάντα, ο κ. Πορτοσάλτε έκλεισε το αγαπημένο μου δελτίο αισιόδοξα, λέγοντας πως είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θέλει να κυβερνήσει κάποια στιγμή, άρα θα βρει τρόπο να συμπληρώσει τα μεγάλα κενά που άφησε η κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας – ή, τουλάχιστον, να συνεννοηθούν οι δύο Υπουργοί της. Τετάρτη, αν δεν έχει πάλι τα νεύρα της η Λούκα, μπορεί και να στείλει τις αποφάσεις του δικαστηρίου στον Μιχάλη, ώστε να προχωρήσει ο κ. Χρυσοχοϊδης στίς διαταγές του για εκτέλεση της απόφασης προς το Λιμενικό μας σώμα. Το βέβαιο είναι πως ο δικηγόρος της, Βρετανικής νομίζω,  πλοιοκτήτριας εταιρείας που δικαιώθηκε απο τα Ελληνικά δικαστήρια, μας είπε on air και αυτός, σαν καλεσμένος που ήτανε, πώς «σαν Ελληνας θα κάνει ότι μπορεί για να πείσει τούς πελάτες του να μην κάνουν πίσω στην απόφασή τους να αγοράσουν άμεσα δύο Ελληνικά πλοία τα οποία θα επάνδρωναν με Ελληνικό, αποκλειστικά, πλήρωμα». Βέβαια δεν είναι σίγουρος οτι θα το καταφέρει κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες, θα προσπαθήσει όμως.

Δεν ξέρω. Μετά το αγαπημένο μου δελτίο, παρ΄όλο που μου έλειψε ο Τέλλογλου και η Κατερίνα μου δεν είχε πολλά να πεί (είμαι αφοσιωμένος φάν της μαυρομαλλούσας αυτής κυρίας που λέει οτι έχει να πεί καθαρά και ξάστερα - και έχει και χιούμορ δικό της, ενσωματωμένο βιωματικά στην ξεχωριστή της προσωπικότητα), κάπως ησύχασα. Εντάξει λέει, υπάρχουνε λεφτά μέχρι και για τον Αυγουστο, τον Σεπτέμβριο θα πάρουμε την  άλλη δόση, να μην αγχωνόμαστε, ας πάμε για κάνα μπάνιο και βλέπουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: