Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Sex Stratego

Η συνέπεια της συμπεριφοράς σου απέναντί της είναι η καλύτερη στρατηγική για να ανέβεις στα μάτια της.
Σκέψου ότι μία σχέση είναι σαν μία παρτίδα σκάκι: η προετοιμασία είναι σημαντική. Κάθε κίνηση έχει καταλυτική σημασία. Το κλειδί για την επιτυχία, ωστόσο, είναι κάτι στο οποίο οι περισσότεροι δεν δίνουν βάση, αν όχι παραβλέπουν εντελώς: η στρατηγική, η συνέπεια στις κινήσεις σου, που αλλιώς στις σχέσεις μεταφράζεται και ως επιμονή και αφοσίωση. Μπορεί να μην είναι και το πιο σέξι κομμάτι της σχέσης, όμως ανεξάρτητα από την περίσταση -είτε πρόκειται για το πρώτο ραντεβού είτε την επίσημη σεξουαλική πρεμιέρα σας είτε την πρώτη γνωριμία με τους γονείς της- το να επιτελέσεις σωστά το ρόλο σου τη συγκεκριμένη στιγμή δεν αρκεί. «Πρέπει να της δείξεις ότι αντιλαμβάνεσαι πραγματικά το πώς εκείνη εκλαμβάνει τα πράγματα μετά από όλες αυτές τις σημαντικές στιγμές σας» λέει η σεξολόγος Ann Demarais. Απλώς, ακολούθησε τις συμβουλές των ειδικών για να μη χάνεις στα σημεία.
Το πρώτο ραντεβού
Η βραδιά κύλησε υπέροχα και τώρα θέλεις να της δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι, αλλά έχεις και το άγχος να μην τη φρικάρεις. Ακούγεται απλό, όμως πολύ συχνά οι άντρες τα κάνουν μαντάρα σε αυτήν τη φάση βομβαρδίζοντας την εκάστοτε κοπέλα με άπειρα sms και e-mail, για να μην αναφέρουμε και το facebook. Ποια είναι η συνταγή για να το παίξεις cool; «Προσπάθησε να μπεις σιγά σιγά στον κόσμο της αντί να την προσκαλείς επίμονα στον δικό σου» λέει η Demarais.
Η κίνηση-ματ: Στείλε της ένα μήνυμα την επόμενη μέρα γράφοντας πάνω κάτω τα εξής: «Πέρασα καταπληκτικά χτες. Αφού σου αρέσει η ινδική κουζίνα, τι θα έλεγες να πάμε για φαγητό μες στην εβδομάδα σε ένα ωραίο ινδικό εστιατόριο που έχω ανακαλύψει; Ελπίζω να πάνε όλα καλά στο meeting σου». Ενα τέτοιο sms δείχνει οικειότητα και αμεσότητα. Επίσης, της δείχνει ότι έδινες σημασία σε όσα σου έλεγε κι ότι δεν βγάζεις εγωιστικά το πλάνο σου για τη συνέχεια. Οταν με το καλό σού απαντήσει, συμπλήρωσε ένα δυο κομπλιμέντα στο τέλος του μηνύματός σου. Το πιο σημαντικό απ�όλα είναι το timing. Στείλε το μήνυμα νωρίς το μεσημεράκι, όχι αμέσως μόλις χωριστείτε από το ραντεβού, αλλά ούτε και ξημερώματα. Αυτό της δείχνει ότι τη σκέφτεσαι, αλλά δεν είσαι και απελπισμένος.
Το πρώτο σας σεξ
Αυτή η συνάντηση «κορυφής» βγάζει στο προσκήνιο τα δύο κυριότερα τρωτά σημεία της: το άγχος της για το πώς είναι το σώμα της και το φόβο της ότι το μόνο που ήθελες από αυτήν ήταν να τη ρίξεις στο κρεβάτι. Φυσικά, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην αναφερθείς καθόλου στη συνεύρεσή σας τις επόμενες ημέρες. Είναι σαν να της λες ότι δεν ήταν και τίποτε σπουδαίο. «Πρέπει να της δείξεις ότι το σεξ είναι η αρχή της σχέσης σας» λέει η Demarais. 
Η κίνηση-ματ: Πριν χωριστείτε, πες της πόσο υπέροχο ήταν το σεξ, φυσικά, και πες της πόσο πολύ θέλεις να την ξαναδείς. Ο κοινωνιολόγος Pepper Schwartz, ο απόλυτος ειδικός των σχέσεων στο perfectmatch.com, λέει ότι το πρωί πρέπει να είσαι στοργικός μαζί της, ώστε να νιώσει σίγουρη για την απόφασή της, κι ότι καλό θα ήταν να της αφήσεις ένα χειρόγραφο σημείωμα. «Εχει ανάγκη να νιώσει ότι ήταν σημαντικό και για σένα» λέει ο Schwartz. Οταν ξανασυναντηθείτε, πήγαινε με αργά βήματα. «Το ότι το κάνατε, δεν σημαίνει ότι σου δίνει την άδεια να ορμήσεις πάνω της» λέει η Demarais. «Επίσης, δεν πρέπει να αλλάξεις ριζικά τη συμπεριφορά σου». Ουσιαστικά θέλεις να της περάσεις την ιδέα, χωρίς να την εκφράσεις ρητά, ότι θες να ξανακάνετε σεξ, αλλά δεν πρέπει να φανεί από τη συμπεριφορά σου ότι είσαι ανυπόμονος.
Ενα δώρο-έκπληξη από εκείνη
Το κοινότοπο θα ήταν να πεις κάτι, όπως: «Σε ευχαριστώ, μα πώς το ήξερες;». Θες όμως να πας πιο πέρα, αναγνωρίζοντας τη σκέψη και την υλοποίηση της ιδέας της να σου χαρίσει κάτι, ανεξάρτητα από το τι είναι το δώρο αυτό καθαυτό. Αν η σχέση σας είναι στην αρχή της, το να επιλέξει ένα δώρο για σένα είναι μία δύσκολη εμπειρία για εκείνη. Ακόμα κι αν είσαστε μαζί για πολλά χρόνια, το να της πεις απλώς ευχαριστώ και μετά να συνεχίσεις σαν να μην έγινε τίποτα είναι αρκετό για να την ισοπεδώσεις. Αντιθέτως, δες το σαν ευκαιρία να πας τη σχέση σας ένα βήμα μπροστά. «Δεν είναι μία απλή ανταλλαγή προϊόντων. Η σχέση δεν είναι το eBay. Είναι το μέσο που θα σας κάνει να μοιραστείτε ακόμα περισσότερα» λέει ο Carl Hindy, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος στη Nashua, New Hampshire και συγγραφέας του «If This Is Love, Why Do I Feel So Insecure?».
Η κίνηση-ματ: Δείξε της ότι το δώρο σημαίνει πολλά για σένα και γύρνα την κουβέντα σας σε εκείνη, λέει ο Hindy. Αν, για παράδειγμα, σου χάρισε κάτι για το σπίτι, αντιλαμβάνεσαι ότι το δώρο ουσιαστικά λέει πολλά για εκείνη και τα ενδιαφέροντά της όσο και για σένα τον ίδιο. Αργότερα την ίδια μέρα, ρώτα την τι την οδήγησε να διαλέξει το συγκεκριμένο αντικείμενο για σένα. Μπορεί να της αρέσει ο συγκεκριμένος σχεδιαστής ή να έχει αδυναμία στα αντικείμενα art deco. «Το να τη ρωτήσεις για τα κίνητρά της και να την ενθαρρύνεις να μιλήσει γι' αυτά, μπορεί να σου διδάξει πολλά για εκείνη» λέει ο Hindy. «Θα αντιληφθείς και το πώς σε βλέπει, κατά πόσο έχει πέσει μέσα για σένα, κι έχεις τη δυνατότητα να ενισχύσεις αυτή την εικόνα».
Η πρώτη φορά με τους γονείς της
Οι γαμήλιες καμπάνες μπορεί να μην ηχούν ακόμη, όμως οι γονείς της σε περνάνε από κόσκινο. Ακόμα και με αυτό το άγχος να σε βαραίνει, πρέπει να παραμείνεις χαλαρός και συγκρατημένος. Ο σημαντικότερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Richard Sackett, ψυχολόγο στη Νέα Υόρκη, είναι να φανεί ότι προσπαθείς υπερβολικά πολύ ή ότι στην προσπάθειά σου να κάνεις κάποιο κομπλιμέντο για το σπίτι τους ή τη συλλογή βιβλίων τους, μπορεί να έχεις τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Καλό είναι να αποφύγεις βαρύγδουπες κουβέντες σε μελλοντικό χρόνο αναφορικά με την κόρη τους. «Δεν πρέπει να υπονοήσεις ότι τη γνωρίζεις καλύτερα απ' ό,τι τη γνωρίζουν εκείνοι» λέει ο Sackett.
Η κίνηση-ματ: Αμέσως μετά το δείπνο, πες στην κοπέλα σου: «Είναι πολύ συμπαθητικοί, ελπίζω να τους ξαναδώ σύντομα». Αυτή θα τους το μεταφέρει και, αν μιλάμε για φυσιολογικούς ανθρώπους, το πιθανότερο είναι ότι θα ανταποκριθούν θετικά στα δικά σου θετικά σχόλια, λέει ο Sackett. Την επόμενη φορά που θα τους συναντήσεις μπορείς να αναφερθείς στο ταξίδι τους στην Ισπανία, που ανέφερε η κόρη τους, και να τους ρωτήσεις για τις εντυπώσεις τους. Ή, ακόμα, μπορείς να τους χαρίσεις το τελευταίο cd-συλλογή του αγαπημένου καλλιτέχνη τους. Με αυτό τον τρόπο χτίζεις τη σχέση σου μαζί τους και τους δείχνεις ότι πραγματικά ενδιαφέρεσαι να τους γνωρίσεις καλύτερα.
Τα έκανες θάλασσα
Στο δρόμο της επιστροφής, μετά από μία βραδιά με τους φίλους σου, σου φαίνεται απόμακρη. Προφανώς τα έχει πάρει με κάτι. Φταίει που δεν τη συμπεριλάβατε αρκετά στις συζητήσεις σας; Πρέπει να εντοπίσεις τι την απασχολεί και -να το αντιμετωπίσεις ανοιχτά ξεκινώντας διπλωματικά την κουβέντα: «Θες να μιλήσουμε;». Αν απορεί γιατί τη ρωτάς, πες της ότι μοιάζει να την απασχολεί κάτι και ότι, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, θέλεις να το λύσετε.
Η κίνηση-ματ: Μόλις σου αποκαλύψει την πηγή της δυσαρέσκειάς της, φρόντισε να ομολογήσεις την ενοχή σου αβίαστα. «Στις γυναίκες αρέσει πολύ αυτό. Μην αφήνεις τον αντρικό εγωισμό σου να σε κυριέψει. Το να παραδεχτείς το λάθος σου είναι δείγμα ώριμου και ισχυρού χαρακτήρα» λέει η ψυχολόγος Diana Kirschner. Πες της ότι θα ήθελες να το επαναλάβετε: «Δεν ήθελα να σχηματίσεις αρνητική άποψη για τους φίλους μου. Λυπάμαι που ένιωσες ότι σε κρατήσαμε έξω από τις κουβέντες μας. Δεν θα επαναληφθεί». Μπορεί να μη σου βγαίνει επιτόπου η κατάλληλη απολογία, αλλά κάν' το με την πρώτη ευκαιρία, προκειμένου να αποφύγεις τα χειρότερα, λέει ο Kirschner. Λέγοντας ότι θα ήθελες να επαναλάβετε τη βραδιά για να επανορθώσεις κάνεις την καλύτερη στρατηγική κίνηση. Αντί να προσπαθείς μάταια να τα μπαλώσεις, θέτεις ξανά το θέμα στο μέλλον και ζητάς δεύτερη ευκαιρία.
Τι σου αρέσει το επόμενο πρωί;
440 γυναίκες μας λένε τι περιμένουν από τους άντρες τους μετά από μία βραδιά γεμάτη πάθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: