Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Εγκαινιάστηκε ο μεγαλύτερος αγωγός φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τον μεγαλύτερο αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τον Nord Stream εγκαινίασε σήμερα η Ρωσία, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, της γερμανίδας καγκελάριου, Άγκελας Μέρκελ αλλά και του γάλλου πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν καθώς και του ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, στις ακτές της Βαλτικής, στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μειώνονται πλέον οι κίνδυνοι μπλοκαρίσματος στην παροχή φυσικού αερίου, κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη, αναφέρει το Reuters. Άλλωστε, ο ο τεράστιος αγωγός, 1.224 χλμ, ξεκινά από τη Δυτική Σιβηρία και καταλήγει στην Γερμανία. Προσπερνά δηλαδή χώρες, που παραδοσιακά αποτελούν κόμβους μεταβίβασης φυσικού αερίου.

Ενθουσιασμένος ο ρώσος πρόεδρος τόνισε πως ο νέος αγωγός, ο Nord Stream ύψους 7,3 δισ. ευρώ, ο οποίος περνά μέσω της Βαλτικής θάλασσας, θα ενισχύσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά και θα ενδυναμώσει τους δεσμούς με τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες της Ηπείρου.

Στην ειδική τελετή, που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα, Μέρκελ και Μεντβέντεφ άνοιξαν τις κάνουλες παροχής φυσικού αερίου. Η Μέρκελ χαρακτήρισε το έργο ένα θαυμάσιο παράδειγμα της συνεργασίας που μπορεί να έχει η Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το έργο αποδεικνύει ότι θα μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε σε μια αξιόπιστη και διαρκή συνεργασία με την Ρωσία, για δεκαετίες», υπογράμμισε η Μέρκελ. «Έχουμε θεμελιώδες ενδιαφέρον για αξιόπιστη παροχή ενέργειας. Αυτό το έργο μπορεί είναι επωφελές και για εμάς και για τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Ωστόσο, ο νέος αγωγός ενδεχομένως να προκαλέσει πολιτικές συγκρούσεις στην Γηραιά Ήπειρο, σχολιάζει το Reuters. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τις αντιδράσεις, που μπορεί να προκαλέσει στις χώρες, που έως σήμερα αποτελούσαν κόμβους μεταβίβασης του φυσικού αερίου. Πολωνία και Ουκρανία ήδη κάνουν λόγο για επίθεση εναντίον των εθνικών τους συμφερόντων.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: