Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Αλυσιδωτή παγκόσμια αστάθεια φοβάται η Λαγκάρντ

Για τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής παγκόσμιας δημοσιονομικής αστάθειας αν οι οικονομίες του πλανήτη δεν αντιδράσουν από κοινού απέναντι στην κρίση χρέους προειδοποίησε σήμερα στο Πεκίνο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Τόνισε ακόμη ότι η Ασία δεν είναι στο απυρόβλητο και κάλεσε την Κίνα να αποκτήσει ένα ισχυρότερο νόμισμα, την ώρα που το χαμηλό επίπεδο του γιουάν θεωρείται η αιτία των πολύ υψηλών εμπορικών πλεονασμάτων του Πεκίνου.

«Αν δεν δράσουμε από κοινού, η οικονομία ανά τον κόσμο διατρέχει τον κίνδυνο μιας αλυσιδωτής αβεβαιότητας και δημοσιονομικής αστάθειας», προειδοποίησε αναφερόμενη στις κρίσεις χρέους και στους κίνδυνους ύφεσης, σε ομιλία της κατά την έναρξη της διήμερης επίσκεψής στην Κίνα.

«Η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», επισήμανε αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αποφασίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου, το τελικό σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης και της Ελλάδας, ενώ η Ευρώπη έτεινε το χέρι στην Κίνα ζητώντας τη βοήθειά της.

Η Λαγκάρντ έφθασε στο Πεκίνο για την πρώτη της επίσκεψη στην Κίνα ως επικεφαλής του ΔΝΤ. Αναμένεται να εξετάσει μαζί με κινέζους αξιωματούχους τις συνέπειες της κρίσης χρέους στην Ευρώπη και τις συνθήκες υπό τις οποίες η δεύτερη οικονομία παγκοσμίως θα μπορεί να αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα στη γηραιά ήπειρο.

Προηγουμένως η Κριστίν Λαγκάρντ είχε μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει με ρώσους αξιωματούχους για τις συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης της στη χώρα τους. Μετά το Πεκίνο η επικεφαλής του ΔΝΤ θα μεταβεί στην Ιαπωνία.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: