Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ανοίγει και πάλι το Φεβρουάριο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Έπειτα από τέσσερις παρατάσεις, το Φεβρουάριο του 212 αναμένεται τελικά να γίνει η παράδοση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που ανακαινισμένο θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του για το κοινό.

Το κόστος ανακαίνισης του θεάτρου εκτιμάται ότι θα ανέλθει τελικά στα 39.000.000 ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ. Το έργο έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού.

«Ονειρευόμαστε ένα θέατρο- πόλο πολιτιστικής έλξης για όλη τη Μεσόγειο», λέει ο γενικός γραμματέας του δήμου Πειραιά, Στέλιος Διαμαντίδης.

Στόχος της ανακαίνισης ήταν να αναδειχτούν όλα τα παλαιά στοιχεία της αρχιτεκτονικής του προηγούμενου αιώνα και να συμπληρωθούν με σύγχρονες υποδομές. Μεταξύ άλλων, έχουν γίνει εργασίες αποκάλυψης των ζωγραφικών έργων που υπήρχαν στις οροφές και τα οποία είχαν επικαλυφθεί. Επίσης, τοποθετήθηκαν σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, ψύξης και θέρμανσης, αντικαταστάθηκαν τα καθίσματα, ενώ έγινε και επισκευή της σκηνής, με στόχο να διατηρηθεί η παλιά εντυπωσιακή ξύλινη σκηνή και να συμπληρωθεί με σύγχρονα στοιχεία. Το θέατρο θα έχει χωρητικότητα 600 θέσεων.

Η απόφαση ανέγερσης του δημοτικού θεάτρου Πειραιά πάρθηκε το 1883 από τον τότε δήμαρχο, Τρύφωνα Μουτζόπουλο.

Στο εσωτερικό, η πεταλόσχημη αίθουσα κοινού, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, έχει χωρητικότητα περίπου 1.300 θέσεων. Την αίθουσα φώτιζε τεράστιος πολυέλαιος. Για τους ηθοποιούς είχαν προβλεφθεί άνετα καμαρίνια και ένα πολυτελές καθιστικό. Η σκηνή του θεάτρου διασώζεται σχεδόν αλώβητη: θεωρείται ένα από τα ελάχιστα ανάλογα σωζόμενα δείγματα της εποχής αυτής στην Ευρώπη. Έχει διαστάσεις 20 Χ 14 μέτρα και διαθέτει προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Γύρω από το πέταλο της αίθουσας βρίσκεται το διώροφο φουαγιέ, στο οποίο αρχικά δίνονταν χοροεσπερίδες φιλανθρωπικών συλλόγων και διάφορες εκθέσεις σπουδαίων ζωγράφων. Επίσης, το θέατρο φιλοξένησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά.

Εξαιτίας της κλίμακας και της μνημειακής εμφάνισής του, το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά θεωρείται το κορυφαίο σωζόμενο ελληνικό θεατρικό κτίριο του 19ου αιώνα.

Από τη σκηνή του δημοτικού θεάτρου Πειραιά πέρασαν μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου. Μεταξύ αυτών ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης, ο Γκίκας Μπινιάρης, ο Στέφανος Νικολαΐδης, ο Μιχάλης Κουνελάκης, καθώς και οι ηθοποιοί Αιμίλιος Βεάκης, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μίμης Τραϊφόρος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Το 1980, ανακηρύχθηκε με υπουργική απόφαση, προστατευόμενο μνημείο ως «έργο τέχνης». Υπέστη ζημιές από τους σεισμούς του 1981 και του 1999.

Το έργο αποκατάστασής του ξεκίνησε το 2006.






_

Δεν υπάρχουν σχόλια: