Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Χάνει την πλειοψηφία στο ιταλικό Κοινοβούλιο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων για την υποβολή παραίτησης βρίσκεται πλέον ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή επί του ισολογισμού του 2010, που εγκρίθηκε μεν λόγω αποχής της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία, αλλά κατέδειξε πως η κεντροδεξιά δεν διαθέτει πλέον την απόλυτη πλειοψηφία. Το «αντάρτικο» αφήνει τον Καβαλιέρε με 308 ψήφους, ενώ απαιτούνται 316 για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των 630 εδρών.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να προσέλθει σε σύσκεψη κορυφής με ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) και της Λέγκας του Βορρά -που ζητά επίσης την παραίτησή του για να ανοίξει ο δρόμος σε νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό τον γραμματέα του Pdl Αντζελίνο Αλφάνο.

«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή Βουλή» δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Πιερλουίτζι Μπερσάνι, καλώντας τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να υποβάλει άμεσα την παραίτησή του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, η Ιταλία των Αξιών και το κεντρώο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Udc προσήλθαν στην αίθουσα της Βουλής για να εγγυηθούν τον απαραίτητο αριθμό παριστάμενων βουλευτών ώστε να είναι έγκυρη η ψηφοφορία, αλλά δεν ψήφισαν.
Newsroom ΔΟΛ
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: