Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

«Σπάσιμο» της ευρωζώνης συζητούν Γερμανία και Γαλλία

Προπαρασκευαστικό διάλογο έχουν αρχίσει η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλείται η εφημερίδα Guardian, για το «σπάσιμο» της ευρωζώνης, εν μέσω φόβων ότι η Ιταλία θα είναι υπερβολικά μεγάλη για να σωθεί.

«Οι φόβοι από την κλιμάκωση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη έχουν ενταθεί, την ώρα που το πολιτικό χάος στην Αθήνα και τη Ρώμη και η επαπειλούμενη ύφεση προκαλούν πανικό στις παγκόσμιες αγορές», γράφει ο Guardian.

Παρά τη δήλωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία, όταν τα μέτρα λιτότητας εγκριθούν από το κοινοβούλιο, κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη προκάλεσε κάθετη πτώση στους δείκτες στην Ιταλία, με το σπρεντ του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να ξεπερνά την «κόκκινη γραμμή» του 7%.

Η εφημερίδα γράφει και για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως στην Αθήνα οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό του προσώπου του επόμενου πρωθυπουργού που θα διαδεχθεί τον Γιώργο Παπανδρέου έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα συνεχιστούν σήμερα.

Την ίδια ώρα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, έσπευσε να υποσχεθεί ότι ο Μπερλουσκόνι θα αποσυρθεί, με σκοπό να καθησυχάσει τις αγορές, όπως αναφέρει ο Guardian.

Η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για να στηρίξει την άποψή της για μία «νέα προσαρμογή» της Ευρώπης στις νέες συνθήκες.

Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η κατάσταση έχει γίνει δυσάρεστη και κάλεσε τα μέλη της Ευρωζώνης να επιταχύνουν τα μέτρα για μια στενότερη πολιτική ευρωπαϊκή ενοποίηση ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. για «ενότητα ή διάσπαση», εν όψει της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία. «Η Ευρώπη πρέπει είτε να μεταμορφώσει τον εαυτό της ή να παρακμάσει. Βρισκόμαστε σε μια καθοριστική στιγμή όπου είτε θα ενωθούμε είτε θα αντιμετωπίσουμε την διάσπαση», είπε.

Εξέχοντες αναλυτές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί η πιθανότητα μίας ή περισσοτέρων χωρών να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη, ενώ οι υπόλοιπες χώρες ισχυρίζονται ότι χρειάζεται ενισχυμένη οικονομική ενοποίηση, με τη χρήση επιπλέον πολιτικών στην οικονομία και την φορολογία.

»Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκτενείς συζητήσεις για το θέμα τους τελευταίους μήνες, σε όλα τα επίπεδα», αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: