Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Στο κόκκινο το κέντρο προσφύγων στη Θεσσαλονίκη

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η λειτουργία του κέντρου προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά 70 άτομα, εκ των οποίων τα 35 παιδιά, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θέρμανση και χωρίς ρεύμα, αν δεν καλυφθούν σύντομα οι σχετικές υποχρεώσεις.

Η δομή βρίσκεται στον αέρα από το Φεβρουάριο του 2010 και όλο αυτό το διάστημα λειτουργεί με τη στήριξη των μελών της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και την προσφορά ιδιωτών και εθελοντών, αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».

 «Φως στο τούνελ» της αβεβαιότητας για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα, μετά και τις προσπάθειες του νεοσύστατου θεσμού του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση, παραμένει εξαιρετικά επείγουσα η επίλυση των προβλημάτων με την έλλειψη πετρελαίου και ειδών πρώτης ανάγκης. Σήμερα, οι οικογένειες που προέρχονται κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράν, ζουν η καθεμία σε δικό της δωμάτιο, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και οι ανάγκες τους καλύπτονται με εθελοντική πρωτοβουλία.

«Το θέμα πάει από αναβολή σε αναβολή και δυστυχώς η καθυστέρηση αυτή κοστίζει για τους ανθρώπους που διαβιούν εκεί πέρα. Αν το κράτος (που για την περιοχή μας αντικατοπτρίζεται στο ''πρόσωπο'' της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης) δεν αναλάβει τις ευθύνες του, φοβάμαι ότι θα ζήσουμε δύσκολες καταστάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη, ανοιχτή πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χρήστο Ελευθεριάδη, έχουν ήδη γίνει επαφές με δήμους, προκειμένου να αναλάβουν όλοι μαζί τον ξενώνα προσφύγων.
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: