Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων, σε πολλά φρούτα και λαχανικά

Σχεδόν τα μισά από τα φρούτα και λαχανικά στην αγορά της Βορείου Ελλάδας έχουν πάνω τους μυκητοκτόνα και άλλα φυτοφάρμακα, σε επίπεδα όμως κάτω των επιτρεπτών ορίων.
Το πρόβλημα φαίνεται πως είναι εντονότερο στα εισαγόμενα προϊόντα, δείχνει έρευνα του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Η μελέτη, που πρόκειται να παρουσιαστεί σε μορφή πόστερ σε συνέδριο που ξεκινά την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, εξέτασε δεδομένα από δειγματοληπτικούς ελέγχους το 2010.

Σε γενικές γραμμές, την τελευταία διετία καταγράφηκε αύξηση στον εντοπισμό φυτοφαρμάκων, σε σχέση με το διάστημα 2004-2007. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει αυξηθεί η χρήση φυτοφαρμάκων ή ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες ατονούν: η άνοδος μπορεί να σχετίζεται με τη χρήση νέων μεθόδων (QuEChERS) και οργάνων μέτρησης (LC-MS-MS).

Η τελευταία συγκριτική μελέτη (Κ.Βαξεβάνη, Β.Μαλακουνίδης, Δ.Νταγαρης, Ε.Καραζαφείρης, Α.Σούνα, Α.Νικολαΐδου, Κ.Αθανασιάδης, Γ.Μενκισογλου-Σπυρούδη) εξέτασε 839 δείγματα φρούτων και λαχανικών, από τα οποία 684 εγχώρια και 155 εισαγόμενα.

Κατάλοιπα εντός των ανώτατων επιτρεπτών ορίων (MRLs) ανιχνεύτηκαν στο 47,7% των περιπτώσεων, και μόνο το 1,5% έφερε υπολείμματα σε συγκεντρώσεις που υπερέβαιναν τα όρια.

Το εντυπωσιακό είναι ότι κατάλοιπα φυτοφαρμάκων εντοπίστηκαν σε περισσότερα από οκτώ στα δέκα (84,6%) εισαγόμενα φρούτα. Το ποσοστό αυτό στα εισαγόμενα ήταν σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2009, όταν δεν ξεπερνούσε το 46,2%. Αντίθετα, στα δείγματα των εγχώριων φρούτων, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση μεταξύ 2009 και 2010.

Ανεξαρτήτως της προέλευσης των προϊόντων, κατάλοιπα ανιχνεύθηκαν περισσότερο στα φρούτα (73,3%) και λιγότερο στα λαχανικά (29,1%). Η ομάδα ουσιών που εντοπίζεται πιο συχνά είναι τα μυκητοκτόνα.

Η συγκριτική μελέτη (Κ.Βαξεβάνη, Β.Μαλακουνίδης, Δ.Νταγαρης, Ε.Καραζαφείρης, Α.Σούνα, Α.Νικολαΐδου, Κ.Αθανασιάδης, Γ.Μενκισογλου-Σπυρούδη θα παρουσιαστεί στο 7ο διεθνές συνέδριο MGPR Paolo Cabras, με θέμα «Γεωργικά φάρμακα στα τρόφιμα και στο περιβάλλον στις μεσογειακές χώρες». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ από 9 έως 11 Νοεμβρίου.

Το Εργαστήριο Κατάλοιπων Φυτοφαρμάκων του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, που έχει πιστοποιηθεί από το 2008, καλύπτει τις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και εξετάζει για 145 διαφορετικά φυτοφάρμακα σε 23 βασικά προϊόντα.

tanea.gr
_

Δεν υπάρχουν σχόλια: