Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Σούπες: Έξι συνταγές να τις πιείς στο… μπολ

Είναι θρεπτικές, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, ενώ με την κατάλληλη… καθοδήγηση, μπορούν να γίνουν και νόστιμες.
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνδυάσει την σούπα με το κρυολόγημα, όμως αυτό αποτελεί αδικία για τα νοστιμότατα αυτά πιάτα (ή καλύτερα μπολ), καθώς μπορούμε να τα καταναλώσουμε ανεξαρτήτως γρίπης. Αν λοιπόν έχετε βαρεθεί τις έτοιμες και συχνά άνοστες σούπες σε σκόνη, προτείνουμε να κάνετε την υπέρβαση και να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας κάποιες από τις παρακάτω «ζεστές» συνταγές.


Βελουτέ µε πράσο και πατάτες Υλικά (για 6 άτομα): 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο 
6 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (το άσπρο μέρος μόνο) 
6 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 
4 φλιτζάνια ζωμός κότας ή λαχανικών ή νερό 
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό (1/2 κουταλιά του γλυκού) 
2 φλιτζάνια γάλα φρέσκο 
2 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός 
4 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 
αλάτι 
φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση: Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα σε μέτρια φωτιά για 5 με 6 λεπτά, να γίνουν διάφανα. Κρατάτε 2 κουταλιές της σούπας πράσα για να γαρνίρετε τα πιάτα στο τέλος. Προσθέτετε τις κομμένες πατάτες, το ζωμό ή το νερό και το γάλα. Αφήνετε τη σούπα να πάρει βράση, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσουν τα λαχανικά για 25-30 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά αρωματίζετε με το θυμάρι. 


Αφήνετε να κρυώσει η σούπα για 10΄. Αφαιρείτε το θυμάρι (αν είναι φρέσκο) και πολτοποιείτε τα λαχανικά στο μίξερ. Ξαναβάζετε τη σούπα στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Εάν σε αυτό το σημείο η βελουτέ σας φαίνεται πολύ παχιά μπορείτε να την αραιώσετε με λίγο ζωμό ή με ζεστό γάλα. Μοιράζετε σε μπολ ή βαθιά πιάτα και προσθέτετε από μία κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε μερίδα. Γαρνίρετε με λίγα από τα σοταρισμένα πράσα που κρατήσατε στην άκρη και τρίβετε έξτρα πιπέρι. 



Παραδοσιακή κρεατόσουπα 


Υλικά (για 4 άτομα): 1-1 ½ κιλό κρέας από κιλότο βοδινό ή μοσχαρίσιο 

2-3 κόκαλα με μεδούλι 
2-3 καρότα 
½ ματσάκι σέλινο (χωρίς τα φύλλα) 
1 πράσο (το άσπρο μέρος) 
Λίγες ρίζες μαϊντανό 
1-2 κρεμμύδια 
2-3 πατάτες μικρές 
2-3 κολοκυθάκια 
1-2 ρέβες (λευκά ραπανάκια) 
Λίγο λάχανο 
Αλάτι-πιπέρι 

Εκτέλεση: Καθαρίζετε το κρέας από λίπη και πέτσες, το πλένετε και το αφήνετε να στραγγίσει. Βράζετε σε μία κατσαρόλα τα κόκαλα με αλατισμένο νερό, τόσο ώστε να σκεπάσει εντελώς το κρέας όταν το ρίξετε μέσα. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει ρίχνετε το κρέας, το οποίο έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. 


Αφού πάρει μια βράση ρίχνετε μέσα τα χορταρικά, τα οποία έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Αν το κρέας προέρχεται από ζώο μεγάλης ηλικίας -θα το μάθετε από τον κρεοπώλη- θα χρειαστεί να βράσει για τουλάχιστον μία ώρα πριν ρίξετε τα λαχανικά, για να μην βράσουν γρηγορότερα και λιώσουν. 


Αφού πάρουν όλα μαζί μια καλή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσουν με την κατσαρόλα συνεχώς σκεπασμένη μέχρι να ψηθεί το κρέας εντελώς. Όταν αυτό γίνει αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε για 5 λεπτά να ανέβει το πάχος του κρέατος στην επιφάνεια και το αφαιρείτε με μία κουτάλα. Σερβίρετε το κρέας και τα χορταρικά σε μία πιατέλα και το ζωμό της σούπας σε σουπιέρα. Εκεί μπορείτε να προσθέσετε και μερικά κρουτόν. 


«Μεθυσμένη» σούπα με μπύρα και κρόκο Κοζάνης Υλικά (για 4 άτομα): 

2-3 πατάτες μεγάλες 
3-4 καρότα 
10 κλωνάρια σέλινο 
1 πράσο (το λευκό μέρος) 
1 λίτρο μπίρα pils 
1 γραμμάριο κρόκο Κοζάνης 
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο 
αλάτι χοντρό 
πιπέρι φρέσκο 
πιπέρι κόκκινο καυτερό 

Εκτέλεση: Καθαρίζετε, πλένετε και στραγγίζετε τα λαχανικά. Κόβετε σε χοντρά κομμάτια τις πατάτες και τα καρότα. Κόβετε σε μικρότερα κομμάτια το σέλινο και ψιλοκόβετε το πράσο. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τσιγαρίζετε το πράσο για 3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα τσιγαρίζετε και αυτά για άλλα 3 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε τη μπίρα. Αφήνετε να βράσουν για 30 λεπτά με ανοικτό καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτετε το κρόκο, αλάτι και τα πιπέρια 




Πικάντικη ντοματόσουπα 


Υλικά (για 2 άτομα): 

50 γραμμ. βούτυρο 
4 κρεμμύδια χοντροκομμένα 
100 γραμμ. μπέικον ψιλοκομμένο 
1 καρότο κομμένο σε φέτες 
5 ντομάτες 
2 κούπες ζωμό κότας 
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 
μαϊντανό 
ψιλοκομμένο 
αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση: Βάζουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το μπέικον, το καρότο και τις ντομάτες αφού τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρούμε τους σπόρους και τις ψιλοκόβουμε. Αφήνουμε την σάλτσα να βράσει για 15 λεπτά και προσθέτουμε 3 κούπες ζωμό κότας, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά ακόμη. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού κρυώσει η σούπα την περνάμε από το μπλέντερ. Βάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε τον μαϊντανό και την ζεσταίνουμε ελαφρά. Τρώγεται και κρύα. 


All time classic Κακαβιά Υλικά (για 4 άτομα): 1,5 κιλό πέρκας και βακαλάου 

1 κρεμμύδι 
1 μεγάλη πατάτα 
1 ντομάτα τριμμένη 
½ ματσάκι σέλινο 
Λίγο ελαιόλαδο 
Αλάτι-πιπέρι 
Χυμό από ένα λεμόνι 

Εκτέλεση: Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα ψάρια. Καθαρίζετε τα λαχανικά, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνετε σε κατσαρόλα με νερό (υπολογίστε 800ml νερού για ένα κιλό ψάρια). Αλατοπιπερώνετε και τα αφήνετε να βράσουν. Όταν μαλακώσουν ρίχνετε τα ψάρια και τα βράζετε όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά. Όταν έχουν βράσει αφαιρείτε τα ψάρια, τα καθαρίζετε και τα μοιράζετε σε μερίδες σε βαθιά πιάτα. Στην σούπα που έμεινε στην κατσαρόλα προσθέτετε το λεμόνι και την σερβίρετε πάνω στα ψάρια, στα πιάτα. 


Μπορς από την Ρωσία με… αγάπη Υλικά (για 5 άτομα): 2 κιλά κρέας βοδινό 

10 κρεμμύδια μέτρια 
5-6 παντζάρια 
5-6 πατάτες 
4-5 καρότα 
3-4 χούφτες λάχανο 
λίγο σέλινο 
λίγο μαϊντανό 
2-3 κουταλιές βούτυρο 
λίγη ντομάτα (πολτός ή πουρές ή ανάλογες φρέσκες ντομάτες) 
2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι 
Αλάτι-πιπέρι 

Εκτέλεση: Βράζετε το κρέας με νερό, τόσο ώστε να το σκεπάζει εντελώς. Παράλληλα, κόβετε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και το λάχανο. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και το σέλινο και βράζετε χωριστά τα παντζάρια ολόκληρα. Βάζετε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια με το βούτυρο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνετε εκεί και τα υπόλοιπα χορταρικά, λίγη ντομάτα, ξύδι, αλάτι και αρκετό πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά τους. Τότε ρίχνετε όλον τον ζωμό του κρέατος. Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια, αφαιρώντας τα κόκαλα, και το ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα χορταρικά για να σιγοβράσουν όλα μέχρι να ψηθούν εντελώς. Καθαρίζετε τα βρασμένα παντζάρια, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτετε στην σούπα. Σερβίρετε την μπορς σε σουπιέρα και αν θέλετε προσθέτετε κρουτόν ή και λίγη sour cream. 


http://www.in2life.gr

_

Δεν υπάρχουν σχόλια: