Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Από προγραμματιστής, κτηνοτρόφος... υψηλής τεχνολογίας

Ζούσε κι εργαζόταν ως προγραμματιστής στη Γερμανία και τίποτα δεν προμήνυε τη μεγάλη "στροφή" που έμελλε να κάνει στη ζωή του. Ώσπου, το 2004, ο Ανδρέας Καραφύλλης βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: είτε να πουλήσει τη μικρή κτηνοτροφική μονάδα που είχε ο πατέρας του στη Θεσσαλία και να παραμείνει στο εξωτερικό είτε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επέλεξε το δεύτερο και όχι μόνο τα κατάφερε, αλλά με τις καινοτόμες πρακτικές που υιοθέτησε έφτασε ως την "πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου!

Μέλος του Συνεταιρισμού "ΘΕΣγάλα", ο Ανδρέας Καραφύλλης, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί μία σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα στον Τύρναβο, εκεί όπου εφαρμόζει καινοτόμα προγράμματα, όπως κάμερες και ηλεκτρονικά λουράκια για να παρακολουθεί τις αγελάδες του, ακόμη και από απόσταση.

Ακόμη και αυτές τις ημέρες, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη διεθνή έκθεση κτηνοτροφίας - πτηνοτροφίας Zootechnia, μπορεί, μέσω του ηλεκτρονικού του υπολογιστή, να παρακολουθεί τι συμβαίνει στην κτηνοτροφική του μονάδα, χιλιόμετρα μακριά.

"Παρακολουθώ με κάμερες τη μονάδα, ακόμη και όταν λείπω, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Με τον τρόπο αυτό, μπορώ 24 ώρες το 24ωρο, εάν συμβεί κάτι, να βοηθήσω ή να δώσω μία λύση εξ αποστάσεως" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Καραφύλλης.

Ο κτηνοτρόφος, εκτός από την τοποθέτηση καμερών, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Τοποθέτησε στα πόδια 120 αγελάδων ένα ηλεκτρονικό λουράκι, που αποτελεί την "ταυτότητα" του ζώου. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να τις αναγνωρίζει στο αρμεκτήριο και να καταγράφει καθημερινά πόσο γάλα παράγεται από την κάθε αγελάδα σε κάθε άρμεγμα.

"Το ηλεκτρονικό λουράκι μού δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθώ ατομικά το κάθε ζώο. Έτσι, γνωρίζω εάν έχει κανονική παραγωγή και όταν πέφτει το γάλα γνωρίζω εάν είναι άρρωστο. Εάν έχεις πέντε - έξι ζώα θυμάσαι την παραγωγή, όταν όμως έχεις πολλά είναι απαραίτητη και η τεχνολογία" προσθέτει.

Τόσο η απόφασή του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στον συγκεκριμένο τομέα όσο και οι νέες μέθοδοι που χρησιμοποιεί, του έδωσαν τον τίτλο του "Αγρότη της Χρονιάς", μία τιμητική διάκριση που έχει καθιερώσει η εφημερίδα "Agrenda" την τελευταία πενταετία. Μαζί του, με τον ίδιο τίτλο, διακρίθηκαν οι Νίκος Σπανίδης και Αντώνης Αρετουλάκης. Και οι τρεις έγιναν πρόσφατα δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

_

Δεν υπάρχουν σχόλια: