Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Γιγαντιαίο έργο αναστήλωσης

Το 2000 έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Και όμως, εννιά χρόνια μετά το μεγάλο αναστηλωτικό έργο της Ακρόπολης ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, αφού για πρώτη φορά έγιναν επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, αλλά και στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης.

Το έργο στην πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι αρχικά είχε υπολογισθεί και δικαίως η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ( Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης) κα Ιωαννίδου το έχει χαρακτηρίσει ως ένα «έργο χαράς που μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες».

«Ακόμα πρέπει να γίνουν πολλά, αλλά στην δίνη των εξελίξεων που ζει την περίοδο αυτή η πατρίδα μας, τολμώ να ευχηθώ οι εργασίες στην Ακρόπολη να συνεχισθούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τις μισθολογικές περικοπές του προσωπικού, με τους ίδιους ρυθμούς, το πνεύμα και τον ενθουσιασμό που χαρακτήρισε την περίοδο που τελειώνει», ανέφερε στην ομιλία της.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των 35 ετών από τότε που ξεκίνησε η πρώτη προσπάθεια αναστήλωσης στον Ιερό βράχο συνολικά αναστηλώθηκαν 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη με συνολικό βάρος 2.675 τόνων, δημιουργήθηκαν από θραύσματα 686 λίθοι, συντηρήθηκαν 1.129 αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 530 κυβικά μαρμάρου για να συμπληρωθεί η εικόνα της Ακρόπολης του 2010.

Παράλληλα, από το 2001 έως το 2009 αποσυναρμολογήθηκαν 274 αρχιτεκτονικά μέλη και επανήλθαν στην θέση τους μετά από συναρμολόγηση 415 λίθοι συνολικού βάρους 1892 τόνων.

Σε όλα τα μνημεία έχουν γίνει προσθήκες από νέο μάρμαρο. Οι περισσότερες εξ αυτών έγιναν στον Παρθενώνα όπου τοποθετήθηκαν 88 νέα αρχιτεκτονικά μέλη, σε αντικατάσταση των παλαιών τσιμεντένιων. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 530 κυβικά μέτρα μαρμάρου.

Για τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί επεμβάσεις σε περιοχές των μνημείων, που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, επεμβάσεις για τις οποίες η Πολιτεία έχει δηλώσει την πρόθεση της - παρά τις οικονομικές αντιξοότητες - να υποστηρίξει οικονομικά τα έργα της Ακρόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: